1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

WHO julisti sikainfluenssan pandemiaksi

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut sikainfluenssan pandemiaksi eli maailmanlaajuiseksi epidemiaksi. WHO korostaa, että vaikka virus leviää maailmalla, tällä hetkellä pandemia näyttää maltilliselta. WHO arvioi pandemian kestävän vuoden tai kaksi. Edellisen kerran WHO julisti pandemiaksi hongkongilaiseksi kutsutun influenssan 41 vuotta sitten.

Düsseldorfin japanilaisen koulun henkilökuntaan kuuluva mies seisoi sikainfluenssan takia suljetun koulun edustalla kesäkuussa. Kuva: Federico Gambarini / EPA

WHO nosti torstaina A(H1N1)-influenssan varoitustason korkeimpaan eli 6. luokkaan sen jälkeen, kun oli neuvotellut asiasta influenssa-asiantuntijoiden kanssa.

Pandemiajulistus tarkoittaa sitä, että uusi virus leviää eri maanosissa. Taudin vakavuudesta se ei sinänsä kerro. WHO:n mukaan suurin osa A(H1N1)-influenssatartunnoista on ollut tähän mennessä lieviä.

WHO:n pääjohtajan Margaret Chanin mukaan tässä vaiheessa pandemia näyttääkin maailmanlaajuisesti maltilliselta. Pandemiajulistus ei tarkoitakaan, että virus välttämättä muuttuisi vaarallisemmaksi tai kuolemien tai vakavien sairaustapausten määrä lisääntyisi jyrkästi, Chan sanoo. WHO ei suosittele maille rajojen sulkemista tai matkustamisen rajoittamista.

Chan kuitenkin korosti, että valtioiden täytyy olla tarkkaavaisina ja varautua toiseen tartuntojen aaltoon, koska sikainfluenssa on ennalta-arvaamaton.

WHO:n apulaisjohtaja Keiji Fukuda arvioi, että virus pandemia kestää vuoden tai kaksi.

Chan: Rokote vasta syksyllä

Julistuksen odotetaan tehostavan sekä rokotteen kehittämistä että hallitusten toimia viruksen pitämiseksi aisoissa. Chan arvioi, ettei turvallista rokotetta saada ennen syyskuuta. Hänen mukaansa virus ei näytä muuntuvan, vaan näyttää melko vakaalta. Muuntuminen vaikeuttaisi taistelua tautia vastaan.

Ensimmäisenä Meksikossa pari kuukautta sitten todettu tauti leviää nyt Amerikan lisäksi Aasiassa ja Euroopassa. Myös Australiassa sikainfluenssa on levinnyt viime päivinä nopeasti.

Maailman terveysjärjestön WHO:n eilen julkaisemien tietojen mukaan kaikkiaan 74 maasta on löytynyt liki 28 000 sikainfluenssatartuntaa. Tautiin on kuollut 141 ihmistä.

Noin puolet kuolleista on ollut nuoria ja muutoin terveitä. Sikainfluenssa myös jatkaa leviämistään kesäkautena pohjoisella pallonpuoliskolla, kun tavallisesti influenssavirukset katoavat lämpimän sään myötä.

Edellisen kerran WHO julisti pandemian vuonna 1968 hongkongilaisen influenssan takia.

Sikainfluenssa leviää Saksan ja Hongkongin kouluissa

Saksassa ja Hongkongissa on puolestaan todettu tartuntoja koululaisilta.

Düsseldofin japanilaisessa koulussa sikainfluenssa on tarttunut 30 koululaiseen. Ensimmäinen saksalaiskoulun sairaustapaus paljastui jo maanantaina, kertovat viranomaiset. Loput lapsista diagnosoitiin keskiviikkona. Valtaosa tartunnan saaneista lapsista on japanilaisia.

Lapset ja heidän perheensä on määrätty karanteeniin. Koulu pysyy suljettuna ainakin tiistaihin asti. Tapaukset nostavat sikainfluenssatartuntojen määrän Saksassa 116:een.

Hongkong puolestaan vahvisti aamulla ensimmäiset sikainfluenssatapauksensa. Hongkongilaisesta koulusta löytyi 12 tartuntapausta. Alueen hallinto ilmoitti sulkevansa kaikki päiväkodit ja ala-asteen koulut kahdeksi viikoksi taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Espanjan pääkaupungissa Madridissa sikainfluenssaa on todettu jo 22 koulussa ja siihen on sairastunut 139 lasta, maan terveysministeriö kertoo. Torstaina tautia todettiin neljässä uudessa koulussa ja sairastuneiden lasten määrä nousi 17:llä. Kaikkiaan Espanjassa on todettu 488 tartuntaa.