1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaksi Airbusia teki hätälaskun

Kaksi Airbus-konetta on tehnyt hätälaskun torstaina. Australialaisen Jetstar-lentoyhtiön kone on tehnyt hätälaskun Tyynellämerellä sijaitsevalle Guamin saarelle. Venäläisen Aeroflotin lento puolestaan teki hätälaskun Novosibirskiin.

Ulkomaat
Jetstar -yhtiön lentokone.
Reuters-TV

Japanin Osakasta Australiaan matkalla ollut kone teki hätälaskun, kun koneen ohjaaja havaitsi alkavan tulipalon ohjaamossa. Koneen kapteeni sai palon sammutettua käsisammuttimella ennen kuin kone ohjattiin Guamin saarelle. Kukaan ei loukkaantunut.

Koneessa oli 203 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Suurin osa matkustajista oli japanilaisia liikemiehiä.

Kyseessä oli Airbus A330-200-kone. Samalle konetyypille sattui viime viikolla tuhoisa onnettomuus Atlantilla, kun Air France -lentoyhtiön kone syöksyi mereen toistaiseksi tuntemattomasta syystä.

Syy mahdollisesti oikosulku

Jetstarin torstaisen turman epäillään johtuvan ohjaamon ikkunoiden lämmittimien oikosulusta. Australian lentoinsinöörien liiton mukaan oli onnenkantamoinen, että lopputulos ei ollut tämän pahempi.

Kyseessä oli australialaisen Qantas-ryhmittymän toinen samankaltainen tapaturma puolentoista vuoden aikana. Qantas ostaa osan lennoistaan Jetstar-yhtiöltä.

Insinööriliitto arvostelee erityisesti sitä, että Qantas on ostanut koneidensa huoltoja halvoilta ulkomaan toimijoilta.

Toinen hätälasku Venäjällä

Venäjällä puolestaan Airbus 320 -kone teki hätälaskun Novosibirskin lentoasemalle. Irkutskista Moskovaan matkalla ollut kone joutui laskeutumaan, koska koneen tuulilasiin syntyi halkeama.

Koneessa oli 116 matkustajaa ja kuusi miehistön jäsentä.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi