Avustusjärjestöillä rahapula Pakistanissa

Avustusjärjestöt kärsivät pahasta rahapulasta Pakistanissa. Järjestöjen mukaan niiden täytyy supistaa rajusti avustuksia Swatin laakson taisteluja paenneille, jos eivät saa pian lisää rahaa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vetosi torstaina avustajamaihin lisätuen saamiseksi.

Ulkomaat
Ban Ki-moon
YLE

YK on saanut vain noin neljänneksen Pakistania varten pyytämistään vajaasta 400 miljoonasta eurosta, ja muut avustusjärjestöt vieläkin niukemmin.

Banin mukaan arviolta jo kolme miljoonaa ihmistä on paennut Swatin laaksosta Pakistanin armeijan ja Taliban-kapinallisten taisteluja. Hänen mukaansa ruoasta uhkaa tulla pula ja lääkevarastot hupenevat tämän kuun loppuun mennessä. Hän vaatiikin kansainväliseltä yhteisöltä anteliaisuutta.

Esimerkiksi avustusjärjestö Oxfam sanoo, että se joutuu lopettamaan 336 000 ihmistä avustavan operaationsa, jos lisää rahaa ei tule heinäkuuhun mennessä. Oxfamin edustajan Jane Cockingin mukaan rahoituskriisi on pahin, mitä järjestö on kokenut yli kymmeneen vuoteen.

Avustusjärjestö Merlinin edustajan Carolyn Millerin mukaan laajamittaiselta humanitaariselta romahdukselta on vältytty vain siksi, että usein vaatimattomasti itsekin elävät pakistanilaisperheet ovat auttaneet suurinta osaa pakolaisista.

Avustusjärjestöt pelkäävät tilanteen pahenevan heinäkuussa, jolloin monsuunisateet voivat lisätä malarian ja ripulin riskiä pakolaisten keskuudessa.

Pakistanin armeija käynnisti viime kuussa hyökkäyksen talibanien kukistamiseksi Swatin laaksossa. Seuraavaksi armeijan odotetaan kohdistavan huomionsa muille talibanien tukialueille, kuten Waziristaniin.

Tiistaina armeija aloitti hyökkäyksen Bannun alueella Waziristanin lähellä. Armeija sanoo surmanneensa vuorokauden sisällä yhteensä 66 kapinallista Bannussa, Etelä-Waziristanissa ja Swatissa. Tietoa ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Lähteet: Reuters