Presidentti nimitti kaksi uutta akateemikkoa

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on nimittänyt kaksi uutta tieteen akateemikkoa. Arvonimen saivat kulttuurien tutkija, emeritaprofessori Anna-Leena Siikala sekä solu- ja molekyylibiologi, professori Erkki Ruoslahti.

talous

Anna-Leena Siikala on tutkinut muun muassa pohjoisen Euraasian alkuperäiskansojen uskonnollisia tapoja, shamanismia, kalevalamittaisten runojen mystis-historiallista tulkintaa ja suullisen kerronnan tutkimuksen metodeja. Hänen tutkimuksiaan suullisen perinteen runouden teorioista pidetään uraauurtavina, ja hän edustaa alansa kansainvälistä huippua.

Erkki Ruoslahti on selvittänyt keskeisiä solujen toimintaan liittyviä mekanismeja ja avannut uusia näkymiä muun muassa syövän ja useiden muiden sairauksien synty- ja etenemismekanismeihin. Myös hän on omalla alallaan maailman johtavia tutkijoita. Ruoslahdelle myönnettiin ulkomaisen akateemikon arvonimi, koska hän on tehnyt uransa erityisesti Yhdysvalloissa ja hänellä on Yhdysvaltain kansalaisuus.

Tieteen akateemikon arvonimi myönnetään Suomen Akatemian esityksestä erittäin ansioituneelle kotimaiselle tai ulkomaiselle tieteenharjoittajalle. Arvonimi voi olla samanaikaisesti korkeintaan 12:lla kotimaisella tieteenharjoittajalla, ulkomaisten akateemikkojen määrää ei ole rajoitettu.

Lähteet: YLE Uutiset