Tähtihetki: Kaiken se kestää

Tarmo Poussun mielestä ensi-illan saa vuoden parhaisiin lukeutuva jännäri. Myös Satu Linnapuomi kiittää intensiivistä rikosdraamaa.

Kuva: Cinema Mondo

Linnapuomi: Laadukas paketti

Kaiken se kestää ei nimestään huolimatta ole romanttinen komedia, vaan jännittävä rikosdraama. Ranskankielinen alkuperäisnimi Pour elle merkitsee ”Hänen vuokseen” ja silloin ollaan elokuvan sisällön ytimessä. Mitä mies on valmis tekemään rakastamansa vaimon vuoksi? Mitä itse olisit valmis tekemään rakkaasi eteen?

Alkutilanne on raastava: vaimo Lisa (Diane Kruger) on joutunut vankilaan murhasta syytettynä, ja ainakin omien sanojensa mukaan täysin ilman syytä ja viattomana. Tämä oikeusmurha mullistaa koko perheen elämän, kun vaimon tuomiota ei saada lukuisista yrityksistä huolimatta kumottua. Mies Julien (Vincent Lindon) päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä.

Mitä pidemmälle tarina etenee, sitä intensiivisemmäksi elokuva tihenee. Loppua kohden jännitys alkaa olla lähes sietämätöntä. Kiinnostavaa on se, että Julien on tavallinen ranskan kielen opettaja, ei mikään kokenut katujen gangsteri. Silti hän joutuu tutustumaan alamaailmaan päästäkseen tavoitteeseensa. Juuri tämä saa tosissaan jännittämään hänen puolestaan ja samastumaan häneen. Kyseessä kun ei ole mikään luoteja väistelevä ihmemies.

Fred Cavayé on sekä ohjannut että käsikirjoittanut elokuvan. Esikoisohjaus on kiinteä ja hyvin etenevä kokonaisuus. Myös Kruger ja Lindon näyttelevät uskottavasti. Kyseessä on siis laadukas paketti rikosdraaman ystäville.

Satu Linnapuomi

Poussu: Vakuuttavaa epätoivoa

Mitä kaikkea ihminen on valmis – tai oikeutettu – tekemään rakastettunsa puolesta? Sitä kysyy tarinassaan ranskalaisen Fred Cavayén kirjoittama ja ohjaama Kaiken se kestää. Tekijänsä ensimmäinen pitkä elokuva on ehtinyt jo herättää huomiota paitsi kotimaassaan myös Hollywoodissa, jossa itse Paul Haggis on aikeissa ohjata siitä uuden version.

Lisa (Diane Kruger) ja Julien (Vincent Lindon) ovat tavallinen, keskiluokkainen aviopari, jolla on yksi lapsi. Heidän arkensa keskeytyy brutaalisti, kun poliisi tunkeutuu heidän asuntoonsa ja pidättää Lisan naispuolisen esimiehensä murhasta.

Totuus murhasta paljastuu katsojalle pian, mutta elokuvan tarinassa ei ole kysymys oikean syyllisen löytämisestä, vaan viattomana vangitun vapauttamisesta. Lisa tuomitaan murhasta aihetodisteiden perustella eikä epätoivoiselle Julianille jää muuta vaihtoehtoa kuin miettiä, miten pystyisi auttamaan vaimonsa pakoon vankilasta. Opettajana leipänsä ansaitsevalle miehelle tämä tarkoittaa sukellusta alamaailman syövereihin ja perehtymistä ammattirikollisten menettelytapoihin.

Cavayén elokuva sivuuttaa tyystin rikostutkimuksen ja oikeuskäsittelyn yksityiskohdat voidakseen keskittyä varsinaiseen aiheeseensa. Elokuva kasvattaa tasaisesti sekä jännitystä että päähenkilöiden epätoivoa pitäen katsojan loppuhetkille saakka epävarmana siitä, onnistuuko Julien uhkarohkeassa hankkeessaan vai johtaako kaikki entistä suurempaan katastrofiin.

Vincent Lindonin ja Diane Krugerin vakuuttavaa epätoivoa huokuvat roolityöt ja Cavayén realistinen ohjaus ankkuroivat epätodennäköiseltä tuntuvan tarinan yllättävän lujasti todellisuuteen. Tuloksena on kuluvan vuoden parhaisiin lukeutuva jännäri.

Tarmo Poussu