1. yle.fi
  2. Uutiset

Paavo Nurmi juoksuttaa taas

Ilmoittautuminen loppukuun Paavo Nurmi Marathoniin on ollut hyvässä vauhdissa. Järjestäjät ounastelevat uutta kävijäennätystä. Viimeisenä kahtena viikkona menestykseen saattavat vielä vaikuttaa sää ja ilmoittautumisajan loppua kohden kohoavat osallistumismaksut. Paavo Nurmi Marathon juostaan lauantaina 27. kesäkuuta.

Paavo Nurmi -maraton
Paavo Nurmi
AP Graphics Bank

Paavo Nurmi Marathonin kilpailunjohtaja Kari Ahonen arvelee, että nykyvauhdilla tapahtuman osallistujamäärä saattaa nousta 3400:an. Säät saattavat tosin vaikuttaa vielä viime päivänä ilmoittautumista harkitseviin.

Kaksi viikkoa ennen tapahtumaa maratonille ilmoittautuneiden määrä on noin 700, puolimaratonille lähtijöitä on yli 2000. Kummassakin ryhmässä on enemmän väkeä kuin viime vuonna samaan aikaan. 10 kilometrin juoksijoita on sensijaan viime vuotta vähemmän.

Myös kävelijät ovat tervetulleita tapahtumaan. Ahonen sanoo, että maksimi suoritusaika joka matkalla on kuusi tuntia, joten ainakin kympin ja puolimaratonin ehtii hyvin kävellä.

Tämänvuotinen uutuus on se, että 10 kilometrin taivaltajat lähtevät liikkeelle ensimmäisinä kello 13. Kympin reitti on myös muuttunut hieman Turun satama-alueen osalta. Maratoonarit ja puolimaratoonarit lähtevät matkaan kello 13. 20.

Ahonen kehuu Paavo Nurmi Marathonin maisemia: osallistuvat näkevät kaupungin keskustan elämän, pääsevät juoksemaan Ruissalon maisemassa ja viimeiset kolme kilometriä mennään Aurajoen rannan vilinässä.

Ulkomaisia osallistujia ja osallistujaryhmiä tapahtumaan tulee tänäkin vuonna. Kari Ahonen kertoo, että vaikka markkinoinnin pääkohde on kotimaassa, Paavo Nurmi Marathon on saanut näkyvyyttä ulkomaisissa julkaisuissa, esimerkiksi amerikkailaisen Runner's World -lehden maraton-kalenterissa. Turun maratonin näkymistä auttaa se, että tapahtuma kuuluu kansainvälisen yleisurheiluliiton AIMS:n hyväksymään maratonketjuun eli Paavo Nurmi Marathon on virallisesti mitattu maraton ja sen tulokset ovat ennätyskelpoisia.

Ja tietysti myös itse Paavon nimi vetää juoksijoiden huomion puoleensa, vaikka legendan suuruudenajoista onkin jo aikaa. Kari Ahonen muistuttaakin, että Nurmi ei ollut mikään pelkästään Suomessa tunnettu juoksija, vaan hän kilpaili erittäin paljon esimerkiksi USA:ssa ja hänen maineensa on edelleen hyvässä muistissa.

Paavo Nurmi Marathon järjestää myös maratonkouluja, joissa juoksijat pääsevät ottamaan tuntumaa kestävyysjuoksuun asiantuntevalla valmennuksella. Kari Ahonen kertoo, että viimekertainen maratonkoulu tuotti hyvää satoa. Liki 50 juoksukoululaista on hyvin treenanneina lähdössä eripituisin matkoin liikkeelle tänä kesänä. Ahonen kertoo myös, että monet juoksukoululaiset olivat jyvälle päästyään nostaneet tavoitettaan esimerkiksi kympiltä puolikkaalle ja puolimaratonilta täyspitkälle matkalle, joka 42 kilometriä ja 195 metriä

Lähteet: YLE Turku / Iiro Andersson

Lue seuraavaksi