1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Uusi hammasmuoti tuo jättikokoiset hammasraudat

Oikomishoidoissa käytettävät oikomiskojeet eli tuttavallisemmin hammasraudat ovat muuttumassa seurapiirikelpoisiksi. Uusimman trendin mukaan korumaiset, värilliset ja retrotyyliset hammastuet ovat nyt muotitietoisen valinta.

Kuva: YLE

Helsingissä oikomishoitojen erikoishammaslääkäreiden eli ortodenttien kansainvälisessä kongressissa esille nousivat myös oikomisen uudet tuulet. Tulevaisuuden ihminen ei voi välttyä hammastuilta kokonaan, sillä erilaiset oikomishoitoihin käytettävät kojeet ovat edelleen ainoa tehokas keinoa oikaista vinoa purentaa.

Samalla kun nykytekniikka mahdollistaa aina vaan huomaamattomampien hammastukien valmistamisen, on toisaalta isojen ja möhkälemäisten kojeiden suosio noussut räjähdysmäisesti. Värityksenä uusissa hammaskojeissa on kultaa ja kuminauhatkin saattavat olla värillisiä. Tarkoituksena on, että ne ovat kaikkea muuta paitsi huomaamattomia.

Leuka ja hampaat eri paria

Esi-isämme söivät karkeaa ruokaa. Leivässä oli jauhamisen seurauksena yleisesti hiekanmuruja vielä keskiajalla. Ruoka oli sitkeää ja puremista piti tehdä tosissaan. Ruoka kulutti hampaita myös niiden sivuilta. Puremiseen tottunut leukaluu oli nykyistä jykevämpi.

HYKS:in oikomishoitojen erikoislääkäri Kirsti Hurmerinta toteaa, että Suomessakin vielä muutama kymmenen sukupolvea sitten suuhun mahtuivat viisaudenhampaita myöten kaikki hampaat.

- Leuat ovat pienemmät, mutta hampaat samankokoiset, siinä on ristiriita.

Helsinkiin kokoontuneet 1 600 alan ammattilaista saivat kuulla uusista suuntauksista, jotka tulevat omalta osaltaan mullistamaan heidän työtään. Oikomispotilaille uudistuksista on vain vähän iloa, sillä keskimäärin kaksi vuotta suussa pidettävät oikomiskojeet eivät ole katoamassa minnekään. Kolmiulotteinen suunnittelu on oikomisen teknologian uusin aluevaltaus.

Oikeaa hammasta ei voi korvata tekniikalla

Geeniteknologian myötä on hampaita jo onnistuttu kasvattamaan koemielessä eläimille. Näiden hampaiden muoto ei kuitenkaan vielä nykyisellään kelpaa ihmissuuhun.

Asiantuntijat eivät keinohampaisiin usko. Porin kaupungin oikomishoitojen ylilääkäri Terttu Pietilä on tehnyt aiheesta laajaa tutkimustyötä.

- Oma hammas kun on omalla kiinnityksellään luussa, niin sitä ei voi mikään keinohammas korvata. Oman hampaan säästäminen on se tärkein tavoite.

Aikuisten oikomishoito on rajussa kasvussa

Lasten hampaat oiotaan kunnallisissa terveyskeskuksissa. Aikuisten oikomishoidot tapahtuvat sen sijaan kokonaan potilaan omasta kukkarosta. Siitä huolimatta aikuiset ovat jatkuvasti kasvava asiakasryhmä. Suomessa oikomisen lähtökohtana on purentavirhe. Pelkästään kosmeettista ja esteettistä oikomishoitoa ei meillä vielä harrasteta.

Ylilääkäri Pietilä muistuttaa pienten korjausten vaaroista. Purenta muuttuu läpi elämän ja yksi huonosti harkittu oikomishoito voi johtaa oikomiskierteeseen.

- Ihan pienen poikkeaman hoitamisessa on isommat riskit kuin hoitamatta jättämisessä.