1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Draculasta tuli Sir Dracula

Brittinäyttelijä Christopher Lee on lyöty ritariksi. Etenkin elokuvaroistojen rooleista tunnettu 87-vuotias Lee sai kuningattaren myöntämän arvonimen lauantaina.

kulttuuri
Christopher Lee, englantilainen näyttelijä
Christopher Lee Karlovy Varyn elokuvajuhlilla 2008Filip Singer / EPA

Lee oli jo nimetty Brittiläisen imperiumin komentajaksi vuonna 2001. Nyt myönnetty ritarin arvonimi on kuitenkin askelman ylempänä arvoasteikossa ja oikeuttaa sir-etuliitteen käytön nimen yhteydessä.

Ensiesiintymisensä elokuvissa Lee teki vuonna 1948 Terence Youngin ohjaamassa draamassa Corridor of Mirrors. Tunnetuimmat roolinsa liki kaksimetrinen ja pistäväkatseinen Lee on tehnyt elokuvien roistoina. Hän näytteli mm. Draculaa useampaan otteeseen ja James Bondin päätä jahtaavaa palkkamurhaajaa Scaramangaa Kultaisessa aseessa. Viime vuosina Lee on nähty mm. pimeälle puolelle langenneena jediritarina kahdessa Tähtien sota -elokuvassa ja Sormusten herran Sarumanina.

Ritariksi lyötiin samalla kertaa myös golfammattilainen Nick Faldo. Euroopan joukkuetta viime vuoden Ryder cupissa johtanut Faldo on myös kuusinkertainen golfin major-voittaja.

Iso-Britannian kuningatar myöntää Brittiläisen imperiumin ritarikunnan arvonimiä joka toinen vuosi. Ehdokkaista kuitenkin päättää arvonimikomitea hallituksen ja kansalaisjärjestöjen esityksistä. Viisiluokkaisen arvonimijärjestelmän kaksi korkeinta luokkaa lasketaan ritareiksi.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi