Hoitajat varastavat yhä useammin lääkkeitä työpaikoiltaan

Hoitajien lääkevarkauksista tehdyt ilmoitukset ovat moninkertaistuneet muutamassa vuodessa. Lääkkeitä anastava hoitaja kärsii usein lääkeriippuvuudesta. Terveysalan valvontavirasto on huolissaan hoitajien lääkeriippuvuuden vaikutuksesta hoidon tasoon.

Kotimaa

Viime vuonna terveysalan valvontavirastoon Valviraan tehtiin ilmoituksia 72, kun vuonna 2006 määrä oli vain 26. Tänä keväänä ilmoituksia on sadellut Valviraan siihen tahtiin, että uusi ennätys rikkoontunee kevyesti.

Kun työnantaja tekee hoitajan lääkevarkaudesta ilmoituksen, kyse ei ole muutamasta särkylääketabletista. Työnantaja on havainnut paitsi merkittävää varastamista, usein myös epäilyä hoitajan lääkeriippuvuudesta.

- Ehkä tyypillisin tapaus on sellainen, että hoitajalla itsellään on lääkeriippuvuus, jonka vuoksi houkutus ottaa lääkkeitä työpaikalta omaan käyttöön lisääntyy. Lähtökohta on yleensä omat ongelmat, sanoo johtaja Tarja Holi Valvirasta.

Ilmoituskynnys madaltunut

Holin arvion mukaan työpaikkojen ilmoituskynnys on viime aikoina madaltunut.

- Uskon, että työpaikoilla reagoidaan herkemmin, mikä erittäin hyvä asia. Toisaalta lääkkeiden käyttökin on lisääntynyt, myös riippuvuutta aiheuttavien, päihdyttäviin tarkoituksiin käytettävien läääkkeiden käyttö on lisääntynyt. Ja sama ilmiö on lisääntynyt myös hoitohenkilökunnan keskuudessa, Holi sanoo.

Valvira huolissaan hoidon tasosta

Valvira on huolissaan lääkevarkauksista, sillä lääkkeitä varastava hoitaja ei ehkä ole riittävän hyvässä kunnossa hoitamaan potilaita.

- On tärkeätä miettiä tarkasti, kenellä on avaimia ja minkälaiset oikeudet eri henkilöryhmilllä on lääkehoidon eri tehtäviin. On ilmeisesti paikkoja, joissa siihen ei ole riittävästi vielä puututtu, Holi sanoo.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitosta muistutetaan, että lääkevarkauksissa on kyse yksittäistapauksista. Silloin kun hoitohenkilökunnan väärinkäytöksiä tapahtuu, työnantajien pitäisi puuttua niihin ja ilmoittaa tapauksista nykyistä terhakammin, sanoo SuPerin kehittämisjohtaja Arja Niittynen.

- Aina kun on väärinkäytöksestä kyse, pitäisi puuttua, jotta päästäisiin kiinni siihen, ettei väärinkäytöksiä jatkossa tapahtusi, Niittynen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna-Stiina Toivonen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus