Jukolan suosio kertoo myös suunnistuksen kasvusta

Mikkeliin odotetaan viikonloppuna kymmeniä tuhansia suunnistuksesta innostuneita. Suurelle osalle tärkeintä on silkka osallistuminen, mutta huiput haaveilevat voitosta.

suunnistus
telttoja Kalevankankaan metsässä
YLE / Timo Ikonen

Jukolan viestin osallistujamäärä on noussut tasaisesti ja kivunnut yli 14 000 viime vuonna Tampereella ja nyt Mikkelissä.

Jukolan viestin suosiota on selitetty esimerkiksi sillä, että noviisi voi sananmukaisesti kulkea konkarin jalanjäljissä ja silti eksyä. Monelle tapahtuma on hyvä tilaisuus tavata vaikkapa sukulaisia ja ystäviä. Syitä osallistua on kuitenkin lähes yhtä monta kuin suunnistajia.

Kilpailunjohtaja Juhani Sihvonen arvioi, että tapahtuman suosio kertoo myös lajin noususta. Lisäksi Minna Kaupin menestys on houkutellut uusia junioreita mukaan.

Ongelmana kuitenkin on, että 20 ikävuoden kynnyksellä moni harrastaja jättää harrastuksen. Jens Järn IF Femmanista Vaasasta sanoo, että juniorityön lisäksi pitäisi miettiä, miten 18-20 -vuotiaat saataisiin pysymään harrastuksen parissa.

Telttakylä on koti viikonlopun ajan

Suunnistajien teltat alkoivat nousta Kalevankankaalle perjantaina puoliltapäivin. Paikalle on viritetty niin suihkuja kuin saunoja. Yli 1600 talkoolaista tekee tapahtumaa yhteistuumin, ja viikonloppu on huipentuma jopa neljän vuoden työlle.

Vaikka suunnistustapahtuman keskipiste on Kalevankankaalla, näkyy suunnistajien tulo myös Mikkelin katukuvassa viikonloppuna. Kalevankankaalle ei kannata suunnata omalla autolla - kävellen tai bussilla voi välttää ruuhkat.

Lähteet: YLE Susanna Pekkarinen