1. yle.fi
  2. Uutiset

Vasemmisto pohti uutta nousua

Vasemmistopuolueet ja kansalaisjärjestöjen edustajat yrittävät yhteistuumin nostaa vasemmiston kannatusta aallonkuopasta.

talous

Joukko SDP:n, vasemmistoliiton ja kansalaisjärjestöjen jäseniä sekä tutkijoita pohti Helsingin kulttuuritalolla lauantaina politiikan tilaa. EU-vaalitappion kärsinyt vasemmisto koetti keksiä, millä kannatus saadaan pois pohjamudista.

Selkeä yhteinen vihollinen vasemmistopuolueille on uusliberalismi. Kokouksessa kyseltiin, onko SDP:stä uusliberalismin haastajaksi. Paikalla lyhyesti näyttäynyt SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ei jäänyt vastaamaan kysymykseen. Vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokas, kansanedustaja Paavo Arhinmäki pysytteli niin ikään takarivissä.

Tilaisuuden keulakuvina nähtiin entinen kansanedustaja ja ministeri Arja Alho (SDP) ja kansanedustaja Erkki Tuomioja (SDP)

Selkeä yhteinen puolustettava on hyvinvointivaltio. Tuomioja korostaa, että valtaosa suomalaisista arvostaa hyvinvointivaltiota.

- Kaikki ovat toisaalta maksajia mutta myös saajia. Tämä malli toimii niin kauan kun kaikki kokevat että ovat myös saamassa. Jos katsotaan mitä ihmiset haluavat Suomessa, he eivät todellakaan halua että hyvinvointivaltiota, esimerkiksi julkista terveydenhoitoa, tällä lailla koko ajan rapautetaan, Tuomioja sanoo.

SDP:lle on ennakoitu hankalia aikoja siksikin, että yhteiskunnassa tehdastyön määrä vähenee ja valkokaulustyöntekijöiden kasvaa. Arja Alhon mukaan työmarkkinoiden muutos täytyy vain ottaa haltuun.

- Eihän se, että duunari on pätkätyöläinen tai se, että teollisuuden työpaikat vähenevät muuta perustaa. Kyllähän palvalualojen ihmiset ovat yhtä lailla duunareita.

"Vasemmisto henkisesti lukossa"

Vasemmiston alamäelle löytyi tilaisuudessa ainakin syitä.

- Ennen kaikkea mun nähdäkseni jymähtäminen instituutioiden suhteen, ei ole hahmotettu sitä, että politiikkaa voi tehdä myös valtiollisten instituutioden ulkopuolella, sanoo Suomen Attacin puheenjohtaja Mikko Sauli (SDP)

VATT:n tutkija Jussi Ahokas on sitä mieltä, että ihmisten vähäinen halu muuttaa asioita heijastuu puolueisiin.

- Vasemmisto on henkisessä lukossa eikä pysty tuottamaan tästä yhteiskunnasta riittävän selkeää analyysiä, Ahokas sanoo.

Kuopion kaupunginvaltuutettu Heidi Komulainen (Vas) pitää hälyttävänä sitä, että äänestysinto jäi europarlamenttivaaleissa niin alhaiseksi.

- Se johtuu siitä, että ihmiset eivät koe voivansa vaikuttaa, ei ole vaihtoehtoja...Timo Soini keräsi ehkä joitakin tämän porukan ääniä. On aika huolestuttavaa, että hänet ainoastaan nähdään vaihtoehtona

Keskustelussa ei haikailtu SDP:n ja vasemmistoliiton yhdistämistä.

- Ei fuusioissakaan kahden köyhän yhdistäminen sinänsä tuo mitään lisäarvoa. Näen että historialliset syyt tähän jakoon ovat menneet. Se on asia jonka aika hoitaa, ei sitä pidä väkisin yrittää, Tuomioja sanoo.

Tilaisuudessa haettiin selkeitä kampanjatavoitteita. Esille tulivat muun muassa pörssivero ja perustulo. Puoluejäsenten mahdollisuus osallistua päätöksentekoon nähtiin tulevaisuuden tekijänä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi