Iranin vaalitulos johti kahakoihin

Iranin presidentinvaalien tulos on johtanut kahakointiin. Istuvan presidentin Mahmud Ahmadinejadin murskavoiton julistamisen jälkeen tuhannet opposition edustajat ovat marssineet pääkaupunki Teheranin kaduilla.

Ulkomaat
Mahmud Ahmadinejad
ABEDIN TAHERKENAREH /EPA

Mielenosoittajat ovat rakentaneet tiesulkuja ja sytyttäneet renkaita tuleen sisäministeriön edustalla. Poliisi on vastannut voimatoimin. Pampuin varustetut mellakkapoliisit hajoittivat mielenosoituksen keskustassa ja piirittivät opposition haastajan, uudistusmielisen Mir Hossain Mousavin toimiston.

Tuhannet Mousavin kannattajat istuivat keskellä tietä ja syyttivät hallitusta vaalivilpistä: -Mitä äänillemme tapahtui, he kysyivät. -Mousavi on presidenttimme!

Uutistoimisto Reutersin toimittaja kertoi poliisin hakanneen häntä ja muita ihmisiä pampulla Teheranin Vanakin aukiolla. Italian yleisradioyhtiö RAI sanoi, että poliisi otti yhden sen työntekijän kiinni.

Yhteenottoja sattui myös muualla Iranin pääkaupungissa. Ainakin kolmen ihmisen kerrotaan vahingoittuneen.

Khamenei virallisen vaalituloksen takana

Iranin shiamuslimien uskonnollinen johtaja Ali Khamenei on kiitellyt Ahmadinejadin voittoa ja kehoittanut myös vastapuolta kunnioittamaan vaalitulosta. Mielenosoittajat ovat kuitenkin harvinaisella tavalla uhmanneet Khamenein suoraa kehotusta, kertoo paikalla oleva YLE Uutisten toimittaja Jukka Niva.

Mahmud Ahmadinejad sai virallisten tulosten mukaan 62,6 prosenttia äänistä, kun Mousavin äänisaalis jäi vajaaseen 34 prosenttiin. Ahmadinejadin saama yli 50 prosentin äänimäärä tarkoittaa sitä, ettei vaaleissa tarvita toista kierrosta. Äänioikeutettuja on Iranissa 46 miljoonaa, joista uurnilla kävi 85 prosenttia.

Äärikonservatiivinen armeijan eliittiyksikön, vallankumouskaartin, entinen päällikkö Mohsen Rezai sai vajaat kaksi prosenttia äänistä. Entisen parlamentin puhemiehen, uudistusmielisen Mehdi Karroubin äänisaalis puolestaan oli alle prosentin.

Mousavi syyttää vaalivilpistä

Uudistusmielinen Mousavi on syyttänyt vaalitulosta vääristellyksi. Mousavin mukaan vaaleissa on havaittu lukuisia rikkeitä. Hän ilmoitti lauantaina, "ettei alistu tähän vaaralliseen teeskentelyyn, jonka seurauksena maahan saattaa syntyä hirmuvalta"Hän on vedonnut iranin uskonnollisiin johtajiin, jotta nämä puhuisivat "vääristeltyä" vaalitulosta vastaan.

Syytöksille vaalipetoksesta ei kuitenkaan ole esitetty selvää näyttöä. Voi hyvinkin olla, että köyhien asianajajana itseään pitävä presidentti Ahmadinejad on todella saanut tuon yli 60 prosentin äänisaaliin, arvelee Jukka Niva.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters, AP, AFP