Valko-Venäjän ja Venäjän riitely jatkuu - nyt syynä on maito

Valko-Venäjän ja Venäjän riitely syvenee. Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko on perunut osallistumisensa Kollektiivisen turvallisuusjärjestön kokoukseen Moskovassa. Lukashenko myös harkitsee rajamuodollisuuksien palauttamista Venäjän rajalla.

Ulkomaat

Maiden uusimman kiistan taustalla on valkovenäläisille maitotuotteille reilu viikko sitten asetettu tuontikielto. Venäjä perusteli tuontikieltoa terveyssyillä, mutta päätöstä on pidetty poliittisena vastatoimena Lukashenkolle, joka on viime aikoina ajautunut yhä kauemmas Venäjän linjoilta. Maitotuotteet ovat tärkeä tulonlähde Valko-Venäjälle.

Moskovassa on tarkoitus päättää tänään Kollektiivisen turvallisuusjärjestön nopean toiminnan joukkojen perustamisesta. Joukkoja voitaisiin käyttää esim. kansainvälisen terrorismin ja huumesalakuljetuksen torjumiseen. Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Lukashenkon poisjäänti ei estä kokouksen päätöksentekoa.

Kollektiivinen turvallisuusjärjestö on Itsenäisten valtioiden yhteisön sotilasliitto.

Toissaviikolla Lukashenko syytti Venäjää yrityksestä kiristää Valko-Venäjä tunnustamaan Georgiasta irrottautuneet kapinamaakunnat. Lukashenkon mukaan Venäjä pitää tunnustamista ehtona 500 miljoonan dollarin loppuerälle kahden miljardin suuruisesta lainasta.

Maiden suhteita kiristävät myös Venäjän korottamat maakaasun hinnat ja Valko-Venäjän aiempaa lämpimämpi suhtautuminen Euroopan unioniin.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, YLE Uutiset