1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Vanhanen: Verotus kiristyy vuonna 2011

Pääministeri Matti Vanhanen ennakoi suurimpia veronkorotuksia seuraavan vaalikauden alkuun. Jos mitään muuta ei tehdä, verojen korotuspaine saattaa olla jopa viisi prosenttiyksikköä. Vanhanen uskoo kuitenkin työurien pidentymisen pienentävän korotuspaineita.

Talous

Valtiovarainministeriön suhdannekatsauksesta selviää tiistaina, onko taloudessa mitään valonpilkahduksia näkyvissä. Keskiviikkona pääministeri Matti Vanhanen antaa eduskunnalle talouskatsauksen.

Kun nousu jonain päivänä koittaa, edessä on vyön kiristys. Valtion velkaantumista pitää hilitä ja julkisen talouden vajetta kuroa umpeen.

- Suomessa ja muualla tulee erityyppisten verojen kiristyksiä, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan koko aukkoa ei voida paikata veronkorotuksilla.

- Jos lasketaan, että pitäisi kattaa koko kymmenen miljardin vuosittainen aukko, niin korotukset olisivat hurjia. Näin ei pidä menetellä, vaan iso osa syntyneestä aukosta pitää pystyä kattamaan työurien pidentämisellä.

Suomen Pankin asiantuntijat ovat laskeneet, että kokonaisveroastetta pitäisi nostaa noin viisi prosenttiyksikköä, ellei muuta tehdä.

- Se saattais jo vahingoittaa talouden kehitystä ja siksikin on järkevää hakea myös työurien pidentämisestä tasapainoa valtiontalouteen. Yksi vuosi työuriin lisää parantaa valtion taloutta jopa kolme miljardia euroa vuodessa, Vanhanen sanoo.

Leikkauslistoista ja veroista vaaliteema

Toinen päähallituspuolue kokoomus suhtautuu nihkeästi pelkkiin veronkorotuksiin ja tarjonnee rinnalle menojen leikkauksia. Keskusta taas kavahtaa leikkauslistoja.

- Me jouduimme 90-luvulla tekemään hyvin paljon leikkauksia ja niistä tuli erittäin raskas henkinen ja sosiaalinen lasku, Vanhanen sanoo.

Vanhanen arvelee nousun ajoittuvan niin, että suurimmat verojen kiristykset voidaan tehdä seuraavan vaalikauden alkaessa. Samalla kevään 2011 eduskuntavaalikampanjoissa puolueet pääsevät kinaamaan siitä, onko parempi leikata menoja vai kiristää veroja.

Vaikka viime aikoina on korostettu ympäristöverotusta, tuloverotuskaan ei ole Vanhasen mukaan turvassa.

- Mitään ei kannata poissulkea kun tarvitaan miljardeja. Ne suuret erät, joissa miljardeja liikkuu, ovat välillinen verotus, yritysverotus ja tuloihin liittyvä verotus.

Vanhasen mukaan on vielä mahdotonta arvioida, tarvitaanko elvytystä lisää. Rakennusalaan liittyvät elvytystoimet alkavat purra vasta syksyllä.

Lisäksi talouden käännettä voidaan Suomessa odotella vasta kun muut maat alkavat pärjätä.

- Meille tuli tämä kriisi myöhemmin ja myös selviäminen tapahtuu pienellä viiveellä, Vanhanen arvioi.