Tukholman naapurikaupunki ottaa euron käyttöön

Ruotsalaisessa Sollentunan kunnassa aletaan käyttää valuttana euroa Ruotsin kruunun rinnalla. Kaupungin johto on päättänyt, että Tukholman kupeessa sijaitsevan Sollentunan kaupoissa ja ravintoloissa käyvät ensi vuoden alusta sekä kruunut että eurot. Euroja saa nostaa myös pankkiautomaateista.

Ulkomaat
Kolikoita kädessä
Arja Lento / Yle

Sollentuna on ensimmäinen Tukholman läänin paikkakunta, joka liittyy omatekoiseen eurovyöhykeeseen. Haaparannassa Suomen rajalla ja Höganäsissä Skånessa sama päätös on tehty jo aiemmin.

- Sollentunan väestö on nuorta, koulutettua ja EU-myönteistä, päätöstä perustelee sollentunalainen kunnallisneuvos Lennart Gabrielsson Svenska Dagbladet -lehdessä.

Hän toivoo, että monet muutkin kunnat tarttuvat esimerkkiin ja antavat vauhtia koko maan siirtymiselle euroon. Kunnat voivat tönäistä vauhtia valtiopäiviin, uskoo kansanpuoluetta edustava Gabrielsson.

Euron kannatus kasvanut mielipidekyselyissä

Kansanpuolue piti euroa esillä vaaliteemanaan kesäkuun alun europarlamenttivaaleissa. Puoluesihteeri Erik Ullenhag sanoo, ettei kansanpuolue salaile tavoittelevansa uutta kansanäänestystä eurosta seuraavan vaalikauden aikana. Puhtia antaa kansanpuolueen 3,6 prosenttiyksikön kasvu EU-vaaleissa.

Kansanpuolueen tavoin porvarihallitukseen kuuluvat kristillisdemokraatit ehdottivat äskettäin, että myös Tukholma ottaisi eurot käyttöön. Puolueen mielestä kaupunki voisi muun muassa tarjota työntekijöilleen mahdollisuuden saada palkkansa euroina.

Ruotsalaiset äänestivät euron käyttöönotosta vuonna 2003. Euroa vastusti 56 prosenttia äänestäneistä.

Tämän vuoden huhtikuussa tehdyssä kyselyssä euroa kannattavia ruotsalaisia oli ensi kertaa enemmän kuin vastustajia. 47 prosenttia sanoi kyllä, 45 prosenttia ei, kun tutkimuslaitos Sifo tiedusteli asiaa Ruotsin television laskuun. Sifon mukaan syitä muutokseen lienevät kruunun heikkeneminen maailmantalouden taantuman vuoksi ja se, että ruotsalaiset ovat tottuneet käyttämään euroa ulkomaanmatkoillaan.

Lähteet: YLE Uutiset