1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. F1 Powerboat Racing

Poliisi poisti Nea Kontion satamasta, tekeillä rikosilmoituksia

Villihauki-kansanliikkeen äänitorvi, entinen kaupunginvaltuutettu Nea Kontio nostattaa laineita F1-venekisan ympärillä. Mutta sehän on tuttua: siellä myrskyää, missä Nea touhuaa.

F1 Powerboat Racing
Poliisi korjasi Nea Kontion säilöön turvallisuusriskinä F1-venekisoilleYLE

Kala-teeman mukaisesti paljetteihin ja kimalteeseen päälaesta kantapäihin asti sonnustautunut Nea Kontio sanoo olevansa väsynyt. Perjantaiaamuna kilpailujen aloituspäivänä räiskyvä nainen oli osoittanut mieltään Villihauki-kansanliikkeen kärkijoukoissa jo seitsemän päivää, edessä on vielä kaksi "performanssipäivää" - kuten päähenkilö itse tapahtuman luonnetta kuvaa. Kansanliikkeen mielenosoitus huipentuu F1-viikonloppuna.

- Kansanliikkeellä ei ole enää muuta konstia kuin performanssi. Kaikki oikeustiet ja valituskierrokset on käyty läpi, jäljellä on ainoastaan yleiseen mielipiteeseen vaikuttaminen mahdollisimman voimakkaasti, toteaa Nea Kontio.

Turhuuksien turhuus

Matala sisävesi ei Villihauki-kansanliikkeen mukaan kestä F1-veneiden pörräystä, vaan kilpailu tuhoaa järven ekosysteemiä aiheuttamalla syvän pohjavirtauksen, joka sekoittaa pohjasedimentit. Se nostaa vanhoja ravinteita pohjasta ja lisää siten leväkukintojen riskiä. Myös lintujen pesintä huolettaa. Nea Kontion mukaan venekisaa puoltavat vanhat miehet. Nuoret ja naiset kuulemma vastustavat.

- F1-kisojen järjestäminen on todella tyhmää tähän maailman aikaan, kun koko maailman puhuu siitä, kuinka luonnon kestokyky on ylitetty, lataa Kontio.

Ympäristöhaitoista on tehty tutkimuksia, joiden mukaan venekisat eivät tuhoa järveä, mutta Villihauki-kansaliike ei usko kyseisiin tutkimuksiin.

- Tutkimukset ovat kisaorganisaation tilaamia ja maksamia, siksi emme usko niihin lainkaan, tyrmää Nea Kontio.

Kylähullu?

Nea Kontio tunnetaan Lahdessa hyvin. Hän pistää itsensä aina täysillä peliin. Jotkut ajattelevat, että hän on kylähullu. Haittaako se häntä itseään?

- Ei pätkääkään! En ole saanut kritiikkiä heiltä, jotka minut tuntevat vaan pikemminkin niiltä, jotka eivät minua tunne, toteaa Nea Kontio.

Villihauki ja sen äänitorvi Nea Kontio uskovat, että ensi vuonna Vesijärvellä ei enää nähdä F1-veneitä. Sen kertoo kuulemma naisen vaisto.

Viillihauki-liike aikoo jatkaa toimintaansa niin kauan kuin tarvetta löytyy. Tavoite täyttyy, kun F1-venekilpailuja ei järjestetä enään missään maailmassa.

Lähteet: YLE / Johanna Talasterä

Lue seuraavaksi