1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokon poltossa tarkkuutta juhannuksena

Juhannuskokon polttamista koskevat samat säännöt kuin mitä tahansa avotulen tekoa. Taajama-alueella avotulen teko on yleensä kokonaan kielletty. Haja-asutusalueella juhannuskokkoa voi polttaa omalla maalla tai maanomistajan luvalla silloin, kun metsäpalovaroitus ei ole voimassa.

Kotimaan uutiset
Kokkojen ja avotulen teko luontoon on metsäpalovaroituksen aikaan kielletty.
YLE

Pelastuslaitos ja hätäkeskus eivät ota vastaan ilmoituksia juhannustulien polttamisesta, eivätkä myönnä lupaa avotulen sytyttämiseen.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos muistuttaa, että kokkoa tulee polttaa palamattomassa paikassa, kuten hiekalla, kalliolla tai veteen rakennetulla lautalla. Kokon polttajan on pidettävä huolta siitä, ettei lähettyvillä ole metsää, rakennuksia tai syttyvää maastoa. Kokon sytyttämistä palavalla nesteellä ei suositella.

Juhannuskokko ei ole roskanuotio. On hyvä huolehtia myös kokon ympäristöstä. Ravinnepitoinen tuhka rehevöittää vesistöjä ja iso avotuli voi häiritä vesilintujen pesintää. Juhannuskokon suunniteltu paikka täytyy myös olla soveltuva kokon polttoon, ja kun kokon poltto ei häiritse naapureita.

Pelastusviranomainen voi myös kieltää avotulen teon tai muun tulipalon vaaraa aiheuttavan toiminnan määräajaksi pelastustoimen alueella. Pelastusviranomainen voi antaa harkintansa mukaan poliisille tiedon luvattomasta avotulen tekemisestä.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi