1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. F1 Powerboat Racing

F1-venekisa ei kiinnostanut odotetusti

Tapahtumajärjestäjät jäivät selvästi yleisötavoitteesta. Ensi vuoden kisojen järjestäminen vielä epävarmaa.

F1 Powerboat Racing
Sami Seliön F1-vene kiiitää Vesijärven pinnalla.YLE / Markku Lähdetluoma

Viikonlopun formulavenetapahtuma jäi reilusti yleisötavoitteestaan.

Lahdessa pidetty F1-veneiden MM-osakilpailu sekä Water & Rock -festivaali houkuttelivat Vesijärven tuntumaan Lahden satamaan vain 26 000 kävijää. Perjantaina tiedotuspäällikkö Lasse Norres kertoi, että tapahtumaan odotettiin 40 000 kävijää.

On vielä epäselvää, järjestetäänkö F1-venekisat myös ensi kesänä Lahdessa. Tapahtuman promoottori Kalle Keskisen mukaan muutkin suomalaiskaupungit ovat ilmoittaneet halukkuudestaan saada kisat itselleen. Päätös venekilpailun jatkosta tehdään elokuussa.

Ympäristövaikutukset seurannassa

F1-venekisojen meluhaitat ovat vähäisiä alueella asuville ihmisille, arvioi melutarkastuksista huolehtiva vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin. Alueella on kolme melunmittauspaikkaa lähimpien asuinkerrostalojen pihoilla, yksi Ankkurin puolella, yksi Pallaksen rannassa ja yksi Jalkarannan suunnassa. Malinille valituksia ei ole vielä kantautunut.

Malinin mukaan rocktapahtumien lavat sijoitetaan siten, että musiikista aiheutuu mahdollisimman vähän häiriötä. Veneiden aiheuttama melu on puolestaan kiinni tuulen suunnasta. Lauantain yhteislähtö on tapahtuman suurin melupiikki.

Ihmisiä enemmän Malin on huolissaan kaloille aiheutuvista haitoista, jotka nekin ovat onneksi vain hetkellisiä.

- Ilmassa välittyvä melu on hyvin vähäistä ja ohimenevää. Enemmän vaikutusta on vedenalaisella melulla, joka viime vuonna aiheutti kalojen karkottumista. Se on onneksi väliaikaista, ja kalat kyllä palaavat paikoilleen.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi