Pitkä kamppailu kääntyy kirjoiksi

Tero Laaksonen on turkulainen Kyusho Jitsun taitaja, pitkäaikainen budolajien harrastaja, opettaja ja tietokirjailija. Tero on kirjoittanut viisi kirjaa kamppailulajien tiimoilta. Lisäksi hän on kehittänyt oman liikesarjan nimeltä Pohjoinen karhu, jota hän lähtee esittelemään Okinawalle.

kamppailulajit
Tero Laaksonen.
YLE / Jouni Koutonen

Tero Laaksosen budolajien harrastus alkoi vuosikymmeniä sitten turkulaisen Ilpo Jalamon Shaolin-seuran salilla karatejutsutreeneissä. Sittemmin Tero on hankkinut asiantuntemuksen sellaisenkin vähemmän tunnetun taidon kuin Kyusho Jitsun alalta. Tätä taitoa pidettiin pitkään salassa länsimaisilta ihmisiltä.

Tero tutustui lajiin amerikkaisen George Dillmanin johdolla, kun Dillman kävi Turussa pitämässä alan seminaaria 90-luvun alussa.

Tero Laaksonen on myös tietokirjailija. Hän on pakannut kirjoihinsa kamppailulajien tuntemustaan. Viimeisin kirja on keväällä julkaistu Suomalaiset kamppailulajien tekijät. Kirjassa esitellään eri lajien tekijöitä budolajeista painiin ja nyrkkeilyyn. Tero sanoo pistäneensä haastattelunauhat talteen ja lahjoittavansa ne myöhemmin esimerkiksi maakunta- tai urheilumuseolle.

Tero Laaksosen mukaan tietokirjailija saa tehdä tosissaan töitä, jos aikoo hankkia leipänsä tällä kielialueella - tai sitten pitää olla hyvät sponsorit. Missään tapauksessa sen paremmin kamppailulajit kuin tietokirjallisuuskaan eivät ole hätäisen ihmisen hommia.

Lähteet: YLE Turku / Iiro Andersson