Hyppää sisältöön

Elinkeinoelämältä jättituki keskustalle

Elinkeinoelämän keskusliiton suojissa toimiva ns. TT-säätiö oli yksi keskustan suurimpia tukijoita viime eduskuntavaalien yhteydessä, ilmenee puolueen julkisuuteen antamasta selvityksestä. Tuki oli noin 150 000 euroa.

Kuva: YLE

Säätiön asiamies, pääkonsuli Johannes Koroma vahvistaa, että TT-säätiö tuki keskustan kansanedustajien ja puolueaktiivien koulutusta vuonna 2007. Koroman mukaan tukea pyysi säätiöltä keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen.

Koroman mukaan säätiö on tukenut useita puolueita, mutta säätiö ei itse julkista, mitä puolueita ja kuinka suurin summin on tuettu. Koroman mukaan puolueita on "enemmän kuin yksi tai kaksi".

- Olemme tukeneet useita puolueita, mutta emme erittele niitä. Tukea on myönnetty koulutukseen, joka tukee elinkeino- ja työllisyyspolitiikkaa, Koroma sanoi YLE Uutisille.

Kokoomus sai myös tukea

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen vahvisti YLE Uutisille, että kokoomus on 2007 saanut TT-säätiöltä tukea. Tujunen ei kuitenkaan halunnut kertoa, kuinka paljon tukea kokoomus on saanut.

Tujunen antoi ymmärtää, että kokoomuksen TT-säätiöltä saama puoluetoiminnan avustus oli selvästi pienempi kuin keskustan potti.

Muita puolueita ei vielä alkuiltaan mennessä löytynyt TT:n säätiön tukirenkaaseen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen mukaan KD ei ole puolueena saanut TT-säätiöltä tukea. Niin ikään Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi totesi, että vihreät eivät ole saaneet TT:n säätiöltä tukea.

Keskusta julkisti osan tuistaan

Keskustan varainhankinta tuotti puoluesihteeri Jarmo Korhosen mukaan kesäkuusta 2006 kesäkuuhun 2009 noin kaksi miljoonaa euroa. Vuosittain tukea on tullut noin 400.000 euron vuosivauhtia, mutta eduskuntavaalivuonna 2007 hypähti vajaaseen miljoonaan euroon.

Vuonna 2007 TT:n säätiö avusti keskustaa ennen vaaleja 100.000 euroa ja vaalien jälkeen 50.000 euroa. Liikemies Arto Merisalon hallinnoima Nova Group tuki puoluetta 175.000 eurolla.

Keskusta sai vaalivuonna rahaa myös kauppiaiden Kyösti Kakkosen ja Toivo Sukarin yhtiöiltä; yhteensä vajaat 100.000 euroa.

Keskusta julkisti maanantaina varainhankintansa tuista 5.000 ja sitä suuremmat lahjoitukset, jotka kattavat noin neljänneksen kolmen vuoden varainhankinnasta.

Kokoomus ja SDP eivät ole halunneet julkistaa yksittäisiä avustuksiaan.

.
.