1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oikeudenkäyntikulut ovat rajussa kasvussa

Kantajien oikeudenkäyntikulut ovat kasvaneet neljänneksellä ja vastaajien viidenneksellä neljän viime vuoden aikana, selviää tiistaina julkaistavasta Oikeusolot 2009 -katsauksesta. Siitä selviää myös, että kolmentoista viime vuoden aikana oikeudenkäyntikulut ovat jopa kaksinkertaistuneet.

Kotimaan uutiset
Tyhjä oikeussali.
YLE

Kantajien oikeudenkäyntikulut olivat viime vuonna keskimäärin 6 543 euroa ja vastaajien 5 554 euroa. Vaikka kulut ovat kasvussa, tuomioistuimet ja oikeuslaitos nauttivat kansalaisten luottamuksesta. Tutkimusten mukaan 80 prosenttia suomalaisista luottaa niihin erittäin tai melko paljon.

Luottamus tuomioistuimiin ja oikeuslaitokseen onkin kasvanut voimakkaasti 2000-luvulla. Vielä vuosituhannen alussa niihin luotti kaksi kolmesta. Suomalaiset pitävät myös poliisin ja puolustusvoimien toimintaa luotettavana.

Maamme ylimmät laillisuusvalvojat vastaanottavat ja ratkaisevat vuosittain kuitenkin noin 5 500 kansalaisten viranomaistoiminnasta tekemää kantelua. Kaksi kolmannesta näistä on osoitettu eduskunnan oikeusasiamiehelle ja kolmannes oikeuskanslerille.

Avioehtojen määrä on kasvussa

Suomalaiset tekevät innokkaasti avioehtosopimuksia. Niitä tehdään vuosittain joka neljännessä avioliitossa. Vuonna 2008 solmittiin noin 8 500 avioehtoa. Avioliittoja solmittiin puolestaan ennätysmäärä sitten 1970-luvun, eli reilut 31 000. Avioeroja tuomittiin viime vuonna reilut 13 000.

Katsauksesta selviää myös, että kotitalouksien velkaongelmat ovat selvästi pahentuneet parin viime vuoden aikana. Ne johtuvat erityisesti kulutusluottojen, mukaan luettuna pikavippien hallitsemattomasta käytöstä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi