Siepattujen kohtalosta Jemenissä epäselvyyttä

Tiedot Jemenissä siepattujen ulkomaalaisten kohtalosta ovat ristiriitaisia. Lähteestä riippuen kuolleena on löydetty kolme, seitsemän tai kaikki yhdeksän panttivankia. Verityöstä epäillään islamistista al-Qaida-verkostoa.

Ulkomaat
Ambulanssi sotilassairaalan edustalla Sana'assa, Jemenissä.
Yahya Arhab / EPA

Seitsemän saksalaista, yksi britti ja yksi eteläkorealainen katosivat eväsretkellä perjantaina. Maanantaina kerrottiin ensin, että karjapaimenet olivat löytäneet Saadan vuoristosta Pohjois-Jemenistä kolmen naisen silvotut ruumiit. Sittemmin viranomaiset kertoivat, että myös neljä muuta siepattua oli löydetty kuolleina mutta seurueeseen kuuluneista kolmesta lapsesta kaksi oli pelastunut.

Saksalainen Süddeutsche Zeitung -lehti sanoo kuitenkin, ettei kukaan yhdeksästä säästynyt hengissä. Tietonsa se on saanut Saksan tiedustelupalvelusta. Uutistoimisto AP kertoo Jemenin sisäministeriön tiedoihin nojaten edelleen, että kuolleina on löydetty kolme ihmistä - kaksi saksalaista ja eteläkorealainen - ja muut ovat yhä kateissa.

Aikuiset siepatut työskentelivät Saadassa sairaalassa. He kuuluivat kansainväliseen avustusjärjestöön, joka on toiminut samassa sairaalassa 35 vuoden ajan. Saksalaisella pariskunnalla oli mukanaan myös kolme lastaan.

Islamistit vahvistuneet

Ryhmä katosi alueella, jolla tiedetään piilottelevan al-Qaidan jäseniä. Verityöstä epäillään heitä. Myös alueen heimot ovat vuosien varrella siepanneet ulkomaalaisia lunnaiden toivossa tai käydäkseen vaihtokauppaa vangituista jäsenistään, mutta heimot ovat harvoin tappaneet panttivankejaan.

Asiantuntijoiden mukaan sieppaukset ovat raaistuneet viime vuosina, mitä pidetään selvänä merkkinä islamistien vahvistumisesta. Monet Afganistaniin ja Irakiin sotimaan lähteneet islamistit ovat palanneet Jemeniin ja soveltavat saamiaan oppeja sen hallituksen vastaiseen taisteluun, sanoo yhdysvaltalainen terrorismintuntija Dan Mulevenna.

Jemenin hallitus on toistuvasti vedonnut maan vahvimpiin heimoihin, jotta ne eivät antaisi islamisteille suojaa. Useimmat heimot ovat kuitenkin suhtautuneet pyyntöihin viileästi, koska niillä on omat riitansa hallituksen kanssa.

Al-Qaidalla on ollut Jemenissä kasvunvaraa, koska se on arabimaailman köyhin valtio ja samalla myös yksi epävakaimmista.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset