1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etelä-Afrikan mustat timantit

Etelä-Afrikalla on käsissään uusia jalokiviä, joilla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä mineraalien kanssa. Maan kasvavan mustan keskiluokan jäseniä nimittäin kutsutaan lempinimellä mustat timantit. Tästä vakaasti vankistuvasta yhteiskuntaluokasta on tullut yksi moniongelmaisen maan tärkeimmistä demokratian tukipylväistä.

Ulkomaat
Hedelmiä torilla.
Enemmistöllä sowetolaista on varaa tehdä ostoksensa edelleenkin vain perinteisillä toreilla.YLE / Olli-Pekka Sulasma

Eteläisellä pallonpuoliskolla alkusyksyn aurinko jaksaa porottaa huhtikuussa vielä täydellä teholla Soweton taivaalta. Keskellä Etelä-Afrikan vapaustaistelun tyyssijaa säteet kimpoavat tavallistakin kirkkaammin, kun ne ottavat vauhtia jättiläismäisen ostoskeskuksen lasi- ja metallirakenteista.

Soweton vieläkin tuoreutta hohkaava Maponya Mall on käsittämätön rakennus keskellä tätä valtavaa, viiden miljoonan asukkaan townshipiä. Sisääntuloa vartioivat suuret elefanttipatsaat, ja suihkulähteet solisevat. Viimeistellyllä ulkomuodollaan sen ei tarvitsisi hävetä olemassaoloaan missään maailman metropolissa. Miten 50 miljoonaa euroa maksanut luksusostoskeskus sitten on noussut karun historian omaavaan Sowetoon?

- Tämän toteutuminen on ollut 28 vuotta kestänyt unelmani, sanoo Maponya Mall -ostoskeskuksen perustaja Richard Maponya YLE Uutisille ostosparatiisin aulassa.

84-vuotias Maponya oli jo rotuerotteluaikana yksi Soweton johtavista liikemiehistä. Apartheid-politiikka johti kuitenkin siihen, että miehen menestymisellä olivat rajansa eikä unelmalla ollut mitään mahdollisuuksia toteutua. Puolitoista vuotta toiminut ostoskeskus on kuitenkin osoittanut, että myös Sowetossa on markkinat luksustavaroille. Tavallaan Maponya Mall on siis osa ajankuvaa nykypäivän Etelä-Afrikasta.

Poliittisista oikeuksista shoppailuun

Maponya Mallin asiakkaiden ytimen muodostaa musta keskiluokka. Se on kasvava väestön osa, joka viime vuosina on kasvanut pyrähdyksenomaisesti.

- Laskutavasta riippuen mustaan keskiluokkaan kuuluu miljoonasta 2,6 miljoonaan ihmistä. Se ei ole 46-miljoonaisessa maassa iso ryhmä, mutta siitä huolimatta hyvin vaikutusvaltainen ja merkittävä, arvioi tutkija Marius Roodt South African Institute of Race Relations -tutkimuslaitoksesta.

Mustan keskiluokan jäseniä kutsutaan mustiksi timanteiksi. Heidän lompakoistaan on kotoisin jo noin kolmannes maan ostovoimasta. Poliittisten oikeuksien ja yhteiskunnallisen aseman saavuttamisen jälkeen tämä joukko haluaa elämäänsä laatua. Sitä heille Maponya Mall tarjoaa 160 kaupan, ravintolan ja Soweton ensimmäisen multipleksi-elokuvateatterin voimalla.

- Sowetossa kasvaneena tiedän, kuinka paljon tämä ihmisille merkitsee. Nyt meidän ei tarvitse matkustaa kauas ostaaksemme niitä tuotteita, joita todella haluamme. Ne ovat saatavissa täällä turvallisessa ja puhtaassa ympäristössä, sanoo markkinointipäällikkö Palesa Mzizi ostoskeskuksen marmorikäytävällä.

Rotuerottelu päättyi 15 vuotta sitten

Etelä-Afrikassa tulee tällä viikolla kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun rotuerottelu lopullisesti päättyi ensimmäisiin demokraattisiin vaaleihin. Maa on edelleen moniongelmainen; esimerkiksi työttömyysprosentti heiluu 30:n tienoilla, epävirallisesti luku on vieläkin synkempi.

- Voimme olla paljosta ylpeitä, mutta tehtävää riittää. Sitä on etenkin juuri työttömyyden, köyhyyden ja koulutusongelmien saralla, sanoo tutkija Marius Roodt.

Etelä-Afrikassa tunnustetaan, että moniongelmaisessa yhteiskunnassa nimenomaan kasvava musta keskiluokka on demokratiaa tukeva, vakauttava tekijä. Varoittava esimerkki päinvastaisesta kehityksestä on naapurimaassa Zimbabwessa, joka enemmistövaltaan siirryttyään ei koskaan pystynyt jakamaan vaurauttaan eikä maahan syntynyt uutta keskiluokkaa.

Muutto ja muutokset

Eteläafrikkalaisen mustan keskiluokan koti on nimenomaan maan taloudellinen keskus Gautengin maakunta, missä Johannesburg ja Soweto sijaitsevat. Vaurastumisen myötä mustat timantit ovat kuitenkin liikekannalla. Kapkaupungin yliopiston markkinatutkimuksen mukaan mustien townshipeistä muuttaa kuukausittain 50 000 ihmistä muualle asumaan parempien asuntojen, koulujen ja liikenneyhteyksien toivossa.

- Monet muuttavat aiemmin vain valkoisten asuttamiin lähiöihin ja heidän arvomaailmansa saattaa muuttua. Tämä tulee vaikuttamaan myös heidän poliittiseen käyttäytymiseensä, sanoo tutkija Marius Roodt.

Kun eteläafrikkalaiset osallistuvat keskiviikkona neljänsiin demokraattisiin vaaleihin, saadaan ensimmäisen kerran viitteitä myös siitä, onko musta keskiluokka myös Etelä-Afrikan poliittista karttaa muokkaava voima.

Soweto hakee nousua

Maponya Mallin symbolista merkitystä ei voi vähätellä. Se on enemmän kuin mustien timanttien kulutusjuhlien alttari. Se on Soweton huuto maailmalle, että synkän menneisyyden ei tarvitse sanella tulevaisuutta. Katse on tulevaisuudessa, jolloin Soweto voi olla tasavertainen sisarkaupunki Johannesburgille.

- Ensimmäistä kertaa historiassamme valkoiset eteläafrikkalaiset tulevat ostoksille Sowetoon. Eivätkä itse asiassa ainoastaan valkoiset vaan kaikenväriset maanmiehemme, Richard Maponya iloitsee ostoskeskuksensa osuutta tässä kehityksessä.

Haastattelun jälkeen viikonlopun iltapäivänä toimittajan on kuitenkin pakko todeta, että ylivoimaisesti suurin osa asiakkaista näyttää olevan mustia. Valkoisia käytävillä tulee vastaan niin harvakseen, että jokainen pistää silmään. Ainakin toistaiseksi Maponya Mall on vielä leimallisesti sowetolaisten ostoskeskus.

Lähteet: YLE Uutiset/Olli-Pekka Sulasma, Soweto

Lue seuraavaksi