1. yle.fi
  2. Uutiset

Selkälokkien elämää voi seurata satelliittipaikantimilla

Suomessa on alkanut laaja tutkimushanke, jossa selkälokkien elämää ja muuttoreittejä tutkitaan satelliittipaikantimien avulla. Tähän mennessä jo 25 lokkia on saanut selkäänsä paikantimet, joiden antamia tietoja lintujen liikkeistä voi seurata Google Earth -ohjelmalla.

Kotimaan uutiset
Kaksi miestä meren äärellä, toisella otteessaan selkälokki.
Risto Juvaste

Toukokuussa alkanut tutkimus on jo ehtinyt tuottaa mielenkiintoista tietoa selkälokkien ruokailutottumuksista. Pohjanmaan rannikolla elävät lokit eivät hae ruokaansa mereltä vaan turkistarhoilta. Hämeessä ja Tampereella lokit syövät usein jäteasemilla. Myös pellot ovat tärkeitä selkälokkien ruokapaikkoja.

Loppukesästä varustetaan selkälokkeja paikantimilla Venäjällä, Solovetskin saarella.

Selkälokki on luokiteltu vaarantuneeksi lajiksi. Sen Suomen pesimäkanta väheni ilmeisesti ympäristömyrkkyjen takia puoleen 1970-luvulta 90-luvulle. Nykyinen kanta, noin 25 000 yksilöä, lienee turvattu, mutta talvehtimisalueilla myrkyt haittaavat edelleen linnun elämää. Myös Venäjän Karjalassa selkälokkien tilanne on huono mm. munien keruun takia.

Tutkijat varoittavat, että selkälokki häiriintyy herkästi pesimäluodollaan. Pelkkä uistelu luodon lähellä voi pilata pesinnän. Selkälokkeja myös ammutaan harmaa- tai merilokkeina. Tutkijat muistuttavat, ettei nuoria selkälokkeja erota muista lajeista edes kaukoputkella.

Selkälokki on nimetty maailman suomalaisimmaksi linnuksi. Kaikkien maailman lintujen populaatioista selkälokeista suurin osuus pesii Suomessa.

Tutkimuksen pääorganisaattori on saksalainen Max Planck -Instituutti. Suomesta mukana ovat Suomen ympäristökeskus, Helsingin yliopiston rengastustoimisto, Birdlife Suomi sekä Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Lokkien liikkeitä voi seurata oheisen linkin kautta. Seuraaminen edellyttää, että Google Earth -ohjelma on avattuna.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi