1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäjä purkaa ydinmajakat Suomenlahdelta

Venäjä on aloittamassa ydinmajakoiden purkamisen Suomenlahdella kesän aikana. Kolmivuotisen hankkeen aikana majakoiden ydinvoimanlähde korvataan aurinkoenergialla. Suomen säteilyturvakeskus vastaa hankeen säteilyturvallisuudesta.

Kotimaan uutiset

Purkuoperaatiossa on Suomen lisäksi mukana asiantuntijoita Norjasta ja Ranskasta. Suomi rahoittaa hanketta 1,5 miljoonalla eurolla.

Purkutyöt aloitetaan tänä kesänä Ust-Lugan ympäristöstä eteläisellä Suomenlahdella ja Lavansaaren alueelta. Ensimmäisen kesän aikana on tarkoitus purkaa kaksikymmentä itäisen Suomenlahden reilusta 70 majakasta.

Majakoiden käyttöikä täynnä

Säteilyturvakeskuksen (STUK) päällikkö Heikki Reponen on tutustunut Venäjän suunnitelmiin. Hän ei odota purkutöistä mitään suurempia ongelmia. Venäjä on jo pitkään purkanut yhdessä Norjan kanssa vastaavanlaisia majakoita Jäämerellä, jossa olosuhteet ovat huomattavasti vaikeammat.

- Majakat eivät ole vaatineet mitään ylläpitoa. Niillä on tosin kolmenkymmenen vuoden käyttöikä, jonka jälkeen ne pitäisi ottaa pois käytöstä. Käyttöiän jälkeen suojarakennelma menettää tiiveyttä ja säteilylähde alkaa rapautua. Tämä taas tekee purkamisen hankalammaksi ja kalliimmaksi. Käyttöikä on ylittynyt majakoilla jo vuosia sitten, joten on korkea aika purkaa majakoiden voimanlähde, painottaa Reponen.

Neuvostoliiton aikana majakoita vartioitiin ja valvottiin hyvin. Maan romahtamisen jälkeen majakoilla on vierailtu luvattomasti. Vierailijat ovat irrottaneet maailmanmarkkinoilla kysyttyä metallia majakoiden suojakuoresta. Tämä on Reposen tietojen mukaan aiheuttanut vierailijoille säteilyvammoja.

Uutta voimaa auringosta

Neuvostoliitto rakensi 70-luvulla tuhatkunta isotooppi strontium-90:n voimalla toimivaa majakkaa. Näistä suurin osa on pystytetty Jäämerelle Koilisväylän varteen. Suomea lähin majakka on muutaman kilometrin päässä Suomenlahden talousvesirajasta. Ydinmajakat ovat näyttäneet reittiä myös muun muassa Saimaan kanavalle matkalla oleville veneilijöille Viipurin edustalla.

Majakoiden voimanlähde korvataan aurinkovoimalla. Tuulivoima on hylätty voimanlähteenä vaikeiden talviolosuhteiden takia. STUKin päällikkö Heikki Reposen mukaan Venäjä ei ole harkinnut majakoiden valaisemista myös jatkossa strontiumilla tai vastaavilla isotoopeilla.

Suomalaiset aurinkokennotoimittajat osallistuvat majakoiden voimanlähteestä järjestettyyn tarjouskilpailuun.

Lähteet: YLE Uutiset