Pohjois-Korea jatkaa kovaa retoriikkaansa

Pohjois-Korea on jatkanut kovaa retoriikkaansa kansainvälisten suhteidensa uudessa aallonpohjassa. Valtiollinen Tongil Sinbo -lehti varoitti lauantaina kommenttiosastollaan, että Korean niemimaasta on tullut todennäköisin ydinsodan näyttämö. Lehden mukaan Yhdysvallat on keskittänyt ydinaseistustaan Etelä-Koreaan ja Japaniin.

Ulkomaat
Pohjois-Korean " Rakas Johtaja" Kim Jong-il sotilaiden ympäröimänä.
Reuters-TV

Maan tärkein valtiojohtoinen Rodong Sinmun -sanomalehti jatkoi aiheesta sunnuntain numerossaan. Sen mukaan Yhdysvallat on sijoittanut Etelä-Koreaan kaikkiaan tuhat ydinohjusta.

Yhdysvaltain Etelä-Korean joukkojen tiedottaja Kim Yong-kyu tyrmäsi väitteet tuoreeltaan. Hänen mukaansa amerikkalaiset ydinaseet poistuivat maasta jo vuonna 1991 kylmän sodan jälkeisen aseidenrisunnan yhteydessä.

Pohjois-Korea ilmoitti viikonvaihteessa aloittavansa uraanin rikastamisen. Ulkoministeriön ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto oli asettanut maalle uusia pakotteita. Uraanin rikastamisen lisäksi kaikki maan hallussa oleva plutonium aiotaan antaa aseteollisuuden käyttöön. Maan mukaan ydinaseohjelma on vastatoimi Yhdysvalloille, ”joka suunnittelee Pohjois-Korean hallinnon kumoamista”.

Eteläkorealainen Yonhap-uutistoimisto kertoi Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen käyttävän vakoilusatelliitteja ja -lentokoneita sekä ihmisvakoojia kerätäkseen todisteita uraanin rikastamisesta.

Turvallisuusneuvosto asetti perjantana Pohjois-Korealle uusia tiukkoja pakotteita toukokuun lopulla tehdyn ydinkoeräjäytyksen vuoksi. Yksimielinen pakotepäätöslauselma kieltää Pohjois-Korealta kaiken aseviennin ja suurimman osan aseiden tuonnista. Päätöslauselma antaa YK:n jäsenmaille myös valtuudet tarkastaa Pohjois-Korean meri-, ilma ja maaliikennettä sekä takavarikoida ja tuhota maailmanjärjestön Pohjois-Korealta kieltämät lastit.

Yhdysvaltain ajamaa turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa kannattivat myös Kiina ja Venäjä, jotka aiemmin ovat suhtautuneet vastahakoisesti Pohjois-Korean rankaisemiseen pakotteilla.

Turvallisuusneuvostossa toimivien diplomaattien mukaan ei kuitenkaan ole varmaa, toteuttaako Kiina käytännössä YK:n tiukennettuja Pohjois-Korean vastaisia pakotteita. Kiina ei aktiivisesti pannut toimeen pakotteita, jotka maailmanjärjestö kolme vuotta sitten määräsi Pohjois-Korealle sen ensimmäisen ydinräjäytyksen jälkeen.

Lähteet: AP, YLE Uutiset