1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iranin presidentti saapui Venäjälle

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad on saapunut Venäjälle osallistuakseen Jekaterinburgissa pidettävään huippukokoukseen. Ahmadinejadin oli alun perin määrä saapua jo maanantaina, mutta hän lykkäsi matkaansa Teheranissa puhjenneiden mielenosoitusten ja väkivaltaisuuksien takia.

Kuva: Reuters-TV

Kyseessä on Ahmadinejadin ensimmäinen ulkomaanvierailu perjantaina pidettyjen kiisteltyjen presidentinvaalien jälkeen. Ahmadinejad osallistuu Jekaterinburgissa maanantaina alkaneeseen Shanghain yhteistyöjärjestön kokoukseen.

Shanghain yhteistyöjärjestö on Kiinan, Venäjän ja neljän keskiaasialaisen valtion Kazakstanin, Tadzhikistanin, Kirgisian ja Uzbekistanin turvallisuusjärjestö, jonka on tarkoitus toimia vastavoimana Yhdysvaltain ja sotilasliitto Naton vaikutusvallalle Keski-Aasiassa. Iranilla on tarkkailijajäsenen asema järjestössä.

Ahmadinejad sai onnittelut

Huolimatta Iranissa puhjenneista levottomuuksista ja mielenosoituksista Shanghain yhteistyöjärjestön valtionpäät onnittelivat Jekaterinburgiin saapunutta Ahmadinejadia vaalivoitosta. Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov sanoi Iranin vaalien olevan Iranin sisäinen asia.

- Pidämme tervetulleena tosiasiaa, että vaalit pidettiin, toivotamme uuden presidentin tervetulleeksi Venäjän maaperälle ja pidämme symbolisesti tärkeänä, että hän teki ensimmäisen vierailunsa Venäjälle. Tämä antaa toivoa kahdenvälisten suhteiden edistyksestä, Rjabkov sanoi.