1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Intian ja Pakistanin pääministerit tapasivat viileissä merkeissä

Intian ja Pakistanin pääministerit ovat tavanneet ensi kertaa Mumbain terrori-iskunjälkeen. Manmohan Singh ja Asif Ali Zardari kättelivät toisiaan, mutta Zardari poistui huoneesta, kun Singh oli sanonut hänelle, ettei Pakistanin pidä sallia maaperänsä käyttämistä terrorismiin.

Singh ja Zardari osallistuvat Aasian maiden turvallisuuskokoukseen Jekaterinburgissa Venäjällä. Molemmat maat ovat huippukokoustaan pitävän Sanghain yhteistyöjärjestön SOC:n jäseniä.

Intiassa Mumbaissa kuoli marraskuussa 166 ihmistä, kun asemiehet iskivät muun muassa hotelliin ja rautatieasemalle. Intia syytti iskusta pakistanilaista islamistiryhmää Lashkar-e-Taibaa, jolla on tiettävästi yhteyksiä Pakistanin turvallisuuspalveluun.

Intialaisen uutistoimiston PTI:n mukaan Singhin painotti virkaveljelleen myös, että Intia on tyytymätön Pakistanin toimettomuuteen Intian vastaisen terrorismin kitkemisessä. Pakistan vapautti vastikään avustusjärjestön Jamat-ud-Dawan johtajan Hafiz Mohammad Saidin, jota Intia epäilee osalliseksi Mumbain hyökkäyksen suunnitteluun. Myös länsimaissa Jamat-ud-Dawaa pidetään terroristien peitejärjestönä.

Mumbain hyökkäyksen jälkeen Intia jäädytti neljä vuotta kestäneet rauhanneuvottelut Pakistanin kanssa. Pakistan on pyytänyt niiden jatkamista. Ulkoministeri Shah Mehmud Qureshin mukaan neuvottelut olisivat eduksi molemmille maille.

Myöhemmin tiistaina Qureshi kertoi maiden sopineen, että niiden ulkoministerit tapaavat piakkoin ja pääministerit jatkavat neuvotteluja siltä pohjalta. Qureshin mukaan tapaamisessa keskustellaan myös terrorismista.