Hyttyskesä saa puhtia kosteasta säästä

Monen mielestä Suomen kesän inhottavin riesa, hyttynen, on lisääntynyt alkukesän kosteiden säiden myötä. Viileä sää pidentää myös hyttysten elinikää. Vaikka hyönteistutkijat eivät mielellään annakaan ennusteita hyttysmäärän kehittymisestä, on varmaa, että huitomista riittää tänäkin kesänä.

Hyttynen sisällä. Kuva: YLE / Jari Fiinck

-Eri hyttyslajeja on Suomessakin monta ja hyttysten eliniätkin vaihtelevat. Yleensä hyttysen elinikä lasketaan viikoissa, mutta myös aikuisena talvehtivia lajejakin on. Näin niiden elinikä on jo kuukausia, kertoo Jaakko Pohjoismäki Tampereen hyönteistutkijain seurasta.

Viime päivien rankatkaan vesisateet eivät ole hyttystä haitanneet. Muille hyönteisille sateinen ja kolea sää voi olla ongelmallinen.

-Hyönteiset voivat olla muutaman päivän suojautuneina, mutta sen jälkeen niiden vaikeudet alkavat. Perhosharrastajat ovat kertoneet, että viileä kesä tuntuu erityisesti perhosten laji- ja yksilömäärissä. Huonoina kesinä perhoset eivät yksinkertaisesti ehdi kehittyä. Perhosten suhteen jo viime kesä oli surkeaa aikaa, Pohjoismäki harmittelee.

Linnuille riittää ravintoa

Hyönteisillä on oma merkittävä roolinsa luonnon ravintoketjussa. Vähentyneet hyönteismäärät kaventavat myös mm. lintujen ravintotarjontaa.

-Kasvien lehdet näyttävät vielä melko ehjiltä. Yleensä tähän aikaan mittaritoukat ja muut rouskuttelevat jo lehtiä ja ovat samalla ”tarjolla” lintujen ravinnoksi, Pohjoismäki kertoo.

Vesihyönteisten määrään kosteat säät eivät juurikaan vaikuta, joten muuta ravintoa lienee kuitenkin linnuille tarjolla, jos maalla elävien hyönteisten määrä vähenee huonojen säiden vuoksi, Jaakko Pohjoismäki uumoilee.