Uppalan kartano saa uuden elämän

Kauan tyhjänä ollut Uppalan kartano Seinäjoella avataan tänä kesänä yleisölle. Kesän aikana kartanon alueella on käynyt kuhina, sillä valkoisen verhon alla tehdään suuria kunnostustöitä. Kartanoa kunnostetaan tilausravintolaksi.

ravintolat
Kartanon  saliremontti menossa
Kartanon isoon saliin tulee ruokailutila sadalle hengelleYLE Pohjanmaa

Upan suku on lähtöisin 1500-luvulta ja vanhin kartanon isäntä on ollut 1600-luvun alusta Jaakko Erkinpoika Uppa. Uppa- sukuseuraan kuuluva Pirjo Hynninen kertoo, että kartano on Upan suvun kantamailla ja päätalon keskiosa on rakennettu 1700-luvun loppupuolella.

Nyt kunnostettava Uppalan talo on siirretty nykyiselle paikalleen Seinäjoen rannasta 1912. Samaan aikaan on taloon rakennettu myös päätykolmiot.

Talon uusi emäntä Anu Luukko osti kartanon Kontelta ja ryhtyi kunnostamaan sitä ravintolaksi. Talon remontin kanssa tullee vielä kiire, sillä ala-carte ravintolan ja puutarhaterassit sisältävä rakennus on tarkoitus saada valmiiksi tangomarkkinoihin mennessä.

Upan sukuun kuuluva Anu Luukko ei itse osallistu talon korjaustöihin, vaan seuraa niitä sivusta. Itselleen hän ei myöskään halua taloon omaa kammaria. Suvun juhliin hän kuitenkin haluaa osallistua syyskuussa, kun ne vietetään kunnostetussa kartanossa.