Riksataksilla mukavasti Joensuussa

Riksataksin kyytiin saa istua kaksi painavampaakin ihmistä, jos pysytään Joensuun tasaisella ruutukaava-alueella. Näin tuumii kesätyötään riksakuskina tekevä Matti Pulkkinen. Polkeminen vahvistaa myös jalkalihaksia. Ei huono juttu ollenkaan tanssia harrastavalle nuorelle miehelle!

Riksha
Riksataksiyrittäjä Jarmo Ilmakari kuljettaja Matti Pulkkisen kyydissä.
Riksataksiyrittäjä Jarmo Ilmakari kuljettaja Matti Pulkkisen kyydissä.YLE / Tapio Laakkonen

Poljettava Riksataksi on ollut Joensuussa vuodesta 2008. Taksin omistaa Jarmo Ilmakari. Hän kertoo nähneensä vastaavanlaisia takseja muissa kaupungeissa ja halusi samanlaisen myös Joensuuhun. Poljettavassa taksissa on pieni 250 watin apumoottori, joka saa käyttövoimansa akuista. Se ei silti korvaa lihasvoimaa. Päivä riksataksin ohjaimissa käykin kovasta kuntoilusta.

Riksataksi ei ole vielä kovin tuttu joensuulaisille. Sen käyttö on ollut suosittua mm. hääpareilla, eläkkeelle lähtijöillä tai polttariporukoilla. Jarmo Ilmakari ja Matti Pulkkinen aikovat markkinoida riksaansa aktiivisesti tulevana kesänä.

- Riksataksia voisi hyödyntää esim. palvelutaloissa, joissa tarvitaan vanhusten ulkoiluttamista. Muitakin asiakasryhmiä on hakusessa, kaikkien kiinnostuneiden toivotaan ottavan yhteyttä, Ilmakari ja Pulkkinen toteavat.

Riksataksin sijaintipaikka tulee olemaan Joensuun torin lähellä, vossikan vieressä. Yhdeltä henkilöltä kyyti maksaa neljä euroa. Jos kyydissä on kaksi matkustajaa on hintakin kaksinkertainen. Miehet peräänkuuluttavat asiakkailta päiväaikaista rohkeutta. Iltaisin, muutaman oluen jälkeen riksataksikyyti saattaa tulla helpommin mieleen.

- Riksataksilla voi ajella ruutukaava-alueella. Sairaalan jyrkkää mäkeä Niinivaaralle en lähde maksimikuormalla, sanoo riksakuski Pulkkinen.

Yrittäjä Jarmo Ilmakari kertoo, että hänen ensimmäinen asiakaskyytinsä poljetutti juuri sairaalalle.

- Homma tuli hoidettua, mutta melkoista työtähän se oli, Ilmakari naurahtaa.

Riksataksin hankintahinta on yli 10 000 euroa.

- Joten aika monta kyytiä saa polkea, ennen kuin hankintahinta on kasassa. Merkittävin osa riksataksin tulosta saadaankin mainostulosta, kertoo Jarmo Ilmakari.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala