Keski-Pohjanmaan suunta on pohjoinen

Keski-Pohjanmaa yhteistyösuunta valtion hallinnon ja palvelujen järjestämisessä on pohjoinen. Päätös syntyi äärimmäisen tiukassa äänestyksessä hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmässä.

Keski-Pohjanmaa
Joao Campos / YLE

Päätös syntyi yhdellä äänestyksellä hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmässä. Pohjoisen kannalla oli äänestyksessä kolme ministeriä. Vihreiden Tuija Brax esitti maakunnan jakamista kahtia niin, että Kokkola suuntautuisi etelään ja muu maakunta pohjoiseen. Braxin ehdotusta kannatti kaksi ministeriä. RKP:n Astrid Thors puolestaan esitti koko maakunnan suuntaamista etelään. Hän jäi äänestyksessä yksin.

Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi pitää nyt syntynyttä päätöstä lopullisena. Valtion hallinto ja palvelut järjestetään Keski-Pohjanmaalla yhteistyössä pohjoisten maakuntien kanssa.

Näin ministeri Kiviniemi kommentoi aamulla syntynyttä ratkaisua YLE Keski-Pohjanmaalle:

-No sinänsä tämän ratkaisun merkitystä on hieman liioiteltu, ei tässä nyt olla mitään muureja pystyttelemässä, mutta se on maakunnan liiton kannan mukainen. Olen iloinen siitä, että olemme koko tässä aluehallintouudistuksessa pystyneet noudattamaan maakunnan liittojen kantoja.

Ministeri Kiviniemi vastasi kysymykseen, äänestääkö valtioneuvosto vielä tästä päätöksestä:

-No voi olla, että äänestää sitten asetusluonnoksesta. Mutta nimen omaan, kun (ministeri)kvartetti takaisin halken päätettäväksi tämän toi, samalla viestitettiin, että tämä päätös sitten, joka täällä syntyy, niin tulee menemään valtioneuvoston istunnossa läpi. Näin olen ymmärtänyt, että asia tulee etenemään.

Muodollisesti uusien aluehallintoviranomaisten toimialueista säädetään valtioneuvoston asetuksella syksyllä 2009 sen jälkeen, kun eduskunta on hyväksynyt uudistusta koskevan lainsäädännön.

Asia saattaa saada jatkoa

Yhteistyösuunta pohjoiseen ja yksikieliseen Ouluun on alusta asti ollut alueen ruotsinkielisille kivi kengässä. Vielä maanantaina joukko yritysten, yhdistysten edustajia sekä poliitikkoja vetosi sen puolesta, että eteläkanta voittaisi.

Kansanedustaja Bjarne Kallis (kd) on hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmän päätöksestä tyrmistynyt.

-Kyllä tuntuu uskomattomalta ottaen huomioon, mitä mieltä on ollut elinkeinoelämä, mitä mieltä erilaiset valtion laitokset ja mitä mieltä ruotsinkileinen väestö ja mitä mieltä enemmistö Kokkolassa, siis täysin uskomatonta, kommentoi Kallis. Hänen mukaansa ministeri aikanaan oli lupaillut toisensuuntaista päätöstä.

Rkp:n kaupunginvaltuutettu ja Kokkolan kaupunginhallituksen jäsen Kajsa Kouvo arvioi, että asia ei jää nyt tähän. Hän kuitenkin aikoo nukkua ensin yön yli ja pohtia asiaa.

Jotkut päätökseen pettyneet ovat ehdottaneet heti, että Kokkolan olisi erottava Keski-Pohjanmaan liitosta. Kouvo haluaa ensin katsoa, mitä ruotsinkielisten asemasta päätöksessä sanoo perustuslakivaliokunta, jonka pohdittavana kielikysymys nyt on. Nyt hallintouudistusta viedään läpi asetuskokoelman tasolla. Kajsa Kouvo miettii, että jos asia siirtyy lakitasolle, se käsitellään aikanaan eduskunnassa.

- Jos tästä tulisi laki, niin sitten sitä päätöstä tehdään siellä eduskunnassa, ja siellä meillä aivan varmasti on valtaosa eteläisen puolen kannalla, arvioi Kouvo.

Valtapolitiikka taustalla?

Kouvon mukaan eteläsuunnan perusteluina oli monia syitä, niin sanottuja laatukriteereitä: muun muassa taloudellisia, kielipoliittisia ja yrityspoliittisia. Lisäksi Kokkola-Pietarsaari -työssäkäyntialue olisi vahvistunut eteläsuunnan myötä.

Miksi sitten pohjoinen voitti?

- No minusta tämä on ihan selvää valtapolitiikkaa keskustan taholta, koska he ovat nyt jo aamulla (tiistaina) ilmoittaneet, että tästä olisi tullut hallituskysymys. Kyllä minua ihmetyttää, että tässä tilanteessa, kun on lama maassa, että tehdään tästä hallituskysymys. Minun mielestäni koko hallitus olisi saanut hajota tähän kysymykseen, kommentoi Kouvo.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Heini Holopainen