1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Valtakulttuurin vaikutus kirjailijan työhön puhututti Lahden kirjailijakokouksessa

Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa on pohdittu kirjailijan identiteettiä ja valtakulttuurin vaikutusta kirjailijan työhön. Yksi tiistaina päättyvän kirjailijakokouksen päävieraista oli ranskalainen Philippe Claudel, jonka mukaan valtakulttuurista sivussa oleminen laajentaa kirjailijan näköalaa.

Ranskalaiskirjailija Philippe Claudelin mukaan kirjailija voi repiä verhoja todellisuuden näkemisen tieltä.

- Kirjoittaminen on aina jonkinlaisen mysteerin ratkaisemista ja ratkaisun yrittämistä. Siinä etsitään vastausta kysymyksiin, jotka pyrkivät paljastamaan jotain enemmän. Siitä vertaus verhoon, joka pyritään repimään, selventää Claudel.

Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen teemana oli tänä vuonna "toisin sanoin". Kirjailijoiden keskustelut koskivat identiteettiä, valtakulttuureja ja amerikkalaisen kulttuurin ylivaltaa. Philippe Claudel nimittää amerikkalaista kulttuuria sokeaksi, koska se on niin voimakas ja hallitseva.

- Amerikkalaisessa kulttuurissa oma kulttuuri on valtava. Siitä sokeus muulle. Muiden kielialueiden kirjoja ei juuri tiedetä eikä käännetä, hän toteaa.

"Vähemmistössä ei voi sulkea silmiään"

Claudel ei kuitenkaan sano, että syrjässä ja vähemmistössä oleminen antaisi kirjailijalle paremmat mahdollisuudet nähdä ja sanoa toisin. Mutta valtakulttuurin ulkopuolella kirjoittamisen on hänen mukaansa erilaista.

- Valtakulttuurin sivussa oleva kirjailija voi levittäytyä useampaan eri suuntaan. On pakko olla myös hieman uteliaampi. Ei voi sulkea silmiään ja olla välittämättä. Valtakulttuurissa oleva kirjailija voi helposti turvautua omaan kulttuuriinsa, miettii Philippe Claudel.

Lahden kirjailijakokoukseen osallistui tänä vuonna kuutisenkymmentä kirjailijaa. He tulivat eri puolilta Eurooppaa, Pohjois-Amerikasta, Japanista, Venäjältä, Ukrainasta ja Zimbabwesta. Osallistujista puolet oli suomalaisia.