Hyppää sisältöön

Keskustan johto vaalirahasuossa

Keskustan vaalirahoituksen avaaminen paljasti pääministeripuolueen saaneen viime eduskuntavaaleissa satojen tuhansien eurojen tuen elinkeinoelämältä. Vaalirahoituksen paljastukset tuovat lisää läpinäkyvyyttä politiikan rahavirtoihin, arvioi Yleisradion politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Kuva: YLE / Touko Yrttimaa

Keskustan johto on onnistunut sotkemaan itsensä kaulaa myöten vaalirahasuohon. Pääministeri ja puoluejohtaja Matti Vanhanen on pitkin matkaa ujostellut omaa rooliaan vaalituen kerjäämisessä.

Puoluesihteeri Jarmo Korhosen todistuksen mukaan Vanhanen oli mukana vaalirahaneuvotteluissa sekä Nova Groupin että Teollisuuden ja työnantajien säätiön kanssa.

- Yritykset ovat kertoneet sekä minulle että Vanhaselle, molemmille samassa tilaisuudessa, että he haluavat tukea keskustaa merkittävällä summalla. Kun olimme heidän asiamieheen (TT:n säätiö) yhteydessä useamman kerran sekä puheenjohtajan että allekirjoittaneen toimesta. Allekirjoittanut hoiti käytännön järjestelyt säätiön asiamiehen kanssa. Kävin henkilökohtaisesti pyytämässä summaa, ja summa sitten maksettiin, Korhonen kuvailee.

Kauppakeskusten rakentamista konsultoineen Nova Groupin vaalituki oli kiusallista jo ennen yhtiön konkurssiin ajautumista. Kauppamiehinä tukea jakoivat myös liikemiehet Toivo Sukari ja Kyösti Kakkonen.

- He eivät ole vaatineet missään vaiheessa mitään vastapalvelua eivätkä vastinetta rahalle. Itse en ole osallistunut yritysten tilaisuuksiin enkä ole käynyt yhdessäkään harjannostajaisissa enkä avauksessa. En myöskään ole osallistunut ensimmäiseenkään kaavoitukseen tai muuhun päätöksentekoon, jossa on näitä yhtiöitä käsitelty. Heidän tukensa on ollut täysin pyyteetöntä puolueen toiminnan tukemista, Korhonen vakuuttaa.

Elinkeinoelämän ja ammattiyhdistysliikkeen jakamista vaalituista on saatu tänä vuonna uutta näyttöä. Mitään laitonta ei ole tapahtunut, mutta vaalituen julkistaminen vain vahingossa tai vasta pakon edessä todistaa, että poliitikot tietävät itsekin liikkuvansa harmaalla alueella.

Keskusta on nyt pakon edessä lähtenyt ajamaan puoluerahoituksen avaamista yli 5 000 euron lahjoittajien osalta. Kokoomuksen ja SDP:n vastaukset ratkaisevat, miten pitkälle avoimuudessa päästään.

Keskustan Timo Kalli ja Jarmo Korhonen ovat tahtomattaankin ansainneet avoimuusmitalin, jos politiikan rahavirtoihin kaiken kohun jälkeen saadaan lisää läpinäkyvyyttä.

- Luulen, että tämän poliittisen rahoituksen osalta kaikki on tässä kerrottuna ja te voitte tästä sitten jatkaa, Korhonen päätti maanantai-illan tiedotustilaisuuden.