Espoolaismummot pääsivät graffitien makuun

Helsingin Sörnäisiin on valmistunut suuri graffiti, jonka ovat maalanneet espoolaiset ikäihmiset. Espoon modernin taiteen museon EMMAn ja Tapiolan palvelukeskuksen graffitipajan suurikokoista maalausta voi ihailla myös Internetin kautta.

kulttuuri
Nykytaiteen museo Emman järjestämään ikäihmisten graffittiprojektiin osallistuneiden maalaamia graffitteja.
Oskari Pastila

Yhdeksän yli 60-vuotiasta espoolaista maalasi teoksen tiistaina Suvilahden lailliseen graffitiseinään. Kurssin tarkoitus oli tutustuttaa ikäihmiset graffitikulttuuriin, kertoo yksi työpajan vetäjistä, EMMAn museolehtori Veera Jalava.

- Emme lähteneet barrikadeille, vaan tarjoamme ikäihmisille sellaista tekemistä, jota he eivät ole aiemmin kokeilleet ja joka ei ole ehkä tullut mieleenkään, Jalava selittää.

Maalaamista harjoiteltiin etukäteen

Jo perjantaina Espoon modernin taiteen museon takapihalla hääräsi kahdeksan mummoa ja yksi pappa spraypullot käsissään. He opiskelivat graffitimaalauksen perusteita.

Ennen varsinaisen maalaamisen opiskelua kurssilaisille oli pidetty teoriatunti graffititaiteen tyyleistä, historiasta ja nykytilanteesta. Teoriatunti avasi kurssin seniorin 92-vuotiaan Pirkko Armisen silmät näkemään graffitit muunakin kuin töhryinä.

- Joissain paikoissa olen hyväksynyt, että nuoret ovat saaneet kokeilla maalaamista. Mutta olen kyllä pitänyt graffiteja lähinnä töhryinä. En ole tiennyt, että graffiti voi olla taidettakin, naurahtaa Arminen.

Espoo taistelee graffiteilla töhryjä vastaan

Useat suomalaiset kaupungit ovat kriminalisoineet graffitien tekemisen. Museolehtori Veera Jalavan mielestä tämä on ehkä yksi syy luvattomiin töhryihin.

Esimerkiksi vappuna Tapiolassa oli hauskanpidon ohella sotkettu EMMAn omistuksessa olevia taideteoksia. EMMAn järjestämä ikäihmisten graffitityöpaja on itse asiassa kannanotto töhryjä vastaan.

- Taideteosten puhdistaminen on aikamoinen kustannus ja suuri työ konservaattoreille. Pyrimme nyt valittamisen sijaan kannustamaan yhteiseen lailliseen tekemiseen. Tiloja pitäisi löytyä, oli kiinnostuksen kohde mikä tahansa, toteaa Jalava.

Graffitimaalaus on vaikeaa, mutta mukavaa

Ikäihmisten graffitikurssille osallistuneelle Anneli Hätöselle oli yllätys, kuinka vaikeaa spraypullolla maalaaminen on.

- En olisi koskaan uskonut, kuinka vaikeaa se on. Taidokasta graffitia ei vain sutaista, vaan sen tekeminen vaatii paljon harjoitusta. Siinäkin pitää olla ammattilainen, pohtii Hätönen.

Graffitit koetaan yleensä hyvin aggressiivisena ja miehisenä taiteenlajina, joka yhdistetään nuoriin miehiin. Espoolaismummojen innostus tekemisestä osoittaa, ettei graffiti ole sukupuoli- tai ikäpolvikysymys.

Ester Lehtoaro uskoo, että kurssin jälkeen hän alkaa katsoa graffiteja eri tavalla. Ja mieli tekisi tehdä uudestaankin.

- Tapiolaankin pitäisi saada paikka, jossa sekä nuoret että vanhat voisivat harrastaa graffiteja. Se olisi mukavaa, kiteyttää Lehtoaro ryhmän tuntoja.

Espoolaisten eläkeläisten maalaama graffititeos ja video sen tekemisestä laitetaan nähtäville viidelle Internet-sivustolle, esimerkiksi Youtube-palveluun.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Airikka Mannerkoski