1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän uusnatsit harjoittelevat taisteluleireillä

Muukalaisvastaiset asenteet Venäjällä saavat yhä enemmän myös väkivaltaisia muotoja. Tänä vuonna jo 30 ihmisen on raportoitu kuolleen rasististen viharikosten uhrina. Ääriryhmät ovat myös aiempaa kurinalaisempia ja järjestäytyneempiä. Ryhmien aktivisteja valmennetaan väkivaltaan muun muassa erityisillä harjoitusleireillä.

Kuva: DR

Kovan linjan muukalaisvastaisuus on nostanut rumaa päätään Venäjällä. Ilmiö ei ole tuntematon muuallakaan Euroopassa, jossa vierasvihalla ja suoranaisella rasismilla ratsastavat ääripuolueet ovat menestyneet hyvin vaaleissa. Erityisesti äärioikeistolainen nationalismi on saanut jalansijaa Itä-Euroopan entisissä sosialistimaissa.

Venäjä eroaa kuitenkin muusta Euroopasta ikävällä tavalla, sillä täällä muukalaisvastaisuus on saanut myös raa'an väkivaltaisia muotoja.

Moskovalaisen vierasvihaa ja nationalismia seuraavan SOVA-tutkimuskeskuksen mukaan Venäjällä kuoli rasististen viharikosten uhrina viime vuonna kaikkiaan 98 ihmistä. Tänä vuonna on raportoitu jo 30 ihmisen saaneen surmansa ja kymmenien loukkaantuneen.

Uhrit ovat yleensä olleet muista entisen Neuvostoliiton maista – Kaukasukselta ja Keski-Aasiasta – tulleita siirtotyöläisiä, mutta väkivaltaa ovat joutuneet kohtaamaan myös afrikkalaiset ja aasialaiset.

Suurin osa Venäjän miljoonista siirtotyöläisistä oleskelee viranomaisten mukaan maassa laittomasti, mutta tekee samalla töitä, joihin venäläiset eivät suostu edes koskemaan. Käytännössä kaikki Moskovan rakennusmiehet, kadunlakaisijat, tiskaajat ja siivoojat ovat köyhemmistä IVY-maista tulleita siirtotyöläisiä.

Nyt myös Venäjälle ankarasti iskenyt talouskriisi on koventanut asenteita heitä kohtaan, kun moni venäläinenkin joutuu taistelemaan työpaikastaan.

Natsitappelijoiden harjoitusleiri

Ulkomaalaisiin kohdistuva väkivalta ei ole Venäjällä enää vain satunnaista humalaisten hulinointia kadulla. Se saa yhä järjestäytyneempiä ja vakavampia muotoja.

Tanskan television kuvausryhmä oli päässyt venäläisten uusnatsien metsäleirille, jossa harjoitellaan tappelemista, kamppailulajeja ja ampumista. Päämääränä ovat veriset yhteenotot ulkomaalaisten kanssa.

Slaavilaisten liitoksi itseään kutsuva ääriryhmä sanoo kouluttavansa kaupunkisissejä kitkemään ulkomaalaisten Venäjälle tuomaa rikollisuutta.

SOVA-tutkimuskeskus varoittaa, että ääriryhmien aktiivit ovat aiempaa vaarallisempia, koska heidän keski-ikänsä on noussut ja toiminta on kurinalaisempaa ja organisoituneempaa kuin aiemmin.

Tutkimuslaitos kuitenkin huomauttaa, että verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, rasistista väkivaltaa on ollut aiempaa vähemmän. Taustalta löytyy ennen muuta miliisi ja oikeuslaitos, jotka ovat ryhtyneet puuttumaan viharikoksiin yhä kovemmalla kädellä. Aiemmin ulkomaalaisiin kohdistuneita hyökkäyksiä pidettiin pelkkänä katuhuliganismina.

Esimerkiksi viime syksynä tuomittiin ankariin vankeusrangaistuksiin teini-ikäisten uusnatsien jengi, joka surmasi useita ulkomaalaisia ja rehvasteli teoillaan internetin kautta levitetyissä videoissa. Yhtä uhriaan natsit yrittivät muun muassa sytyttää elävältä palamaan.

Valtapolitiikkakin kalastelee sameissa vesissä

Vaikka viranomaiset ovat joutuneet myöntämään muukalaisvastaisen väkivallan pesiytymisen Venäjälle, on julkisen vallan asenne ilmiöön ollut vähintäänkin lepsu. Lainvalvontaviranomaiset yrittävät toimia, mutta toistaiseksi he eivät ole saaneet mittavaa poliittista tukea, joka viestittäisi, että väkivaltaan puututaan kovalla kädellä.

Lisäksi ainakin valtapolitiikan liepeillä on ryhdytty kalastelemaan limaisilla verkoilla muukalaisvihan sameissa vesissä.

Kremliä tukevan valtapuolue Yhtenäisen Venäjän nuorisojärjestö Nuori kaarti on järjestänyt Moskovan rautatieasemilla useita mielenosoituksia, joissa on kehotettu laittomia siirtotyöläisiä palaamaan takaisin kotiin.

Mielenosoittajien banderolleihin on maalattu muun muassa iskulauseita ”Laiton siirtotyöläinen on varas” tai ”Meidän rahamme – meidän ihmisille”. Yhteen lakanoista on monistettu suuri Venäjän rautateiden lippu, jossa lukee ”Siirtotyöläisen lippu, lähtöasema – Moskova, määränpää - koti”.

Kun valtavirran politiikka flirttailee muukalaisvihamielisten asenteiden kanssa, on selvää, että myös suora väkivalta koetaan hyväksytyksi.