1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Matkustajat eivät saa tietoa junaliikenteen muutoksista

Helsingin rautatieasema oli puolen päivän aikaan kaaoksen vallassa. Epätietoiset matkustajat tungeksivat laitureilla odottamassa turhaan junia. Asemalla olevien matkustajien mukaan junaliikenteen muutoksista on tiedotettu ainakin Tampereen ja Helsingin rautatieasemilla hyvin huonosti.

Toijalan junaonnettomuudessa radalta suistuneita vaunuja. Kuva: YLE / Antti Eintola

YLE Uutisten paikalla olevien toimittajien mukaan matkustajille on myyty lippuja Helsingistä lähteviin pendolino-juniin vielä ainakin puolitoista tuntia sen jälkeen, kun Ratahallintokeskus oli ilmoittanut vuorojen perumisesta. Tämä on synnyttänyt Helsingin asemalla massiivisia jonoja, kun ihmiset pyrkivät vaihtamaan juuri hankkimiaan junalippuja.

VR:n kaukoliikenteen päällikön Ari Vanhasen mukaan ongelmat tiedottamisessa johtuvat siitä, että junavuorojen järjestämisessä eletään "kädestä suuhun". Tämä tarkoittaa sitä, että kalustoa ylimääräisten vuorojen järjestämiseksi haalitaan nyt kaikkialta ja esimerkiksi Helsingin päästä käyttökelpoinen kalusto alkaa loppua. Tämän vuoksi lähtevistä junista on VR:lläkin tieto vain hieman ennen kuin ne lähtevät liikkeelle.

Vanhanen myöntää, että suunnitelma yhdestä IC-vuorosta tunnissa suuntaansa on luhistumassa unia saadaan hinattua dieselvetureilla Toijalan turmapaikan ohi odotettua hitaammin. Tämän vuoksi pääradan liikennettä korvaavien junien venymässä vuoroväli on venymässä selvästi suunniteltua pidemmäksi.

Hänen mukaansa tilanne yritetään saada hallintaan tämän iltapäivän ja illan aikana. Vanhanen vakuuttaa, että koko VR:n henkilökunta tekee kaikkensa tilanteen selvittämiseksi.

Lipunmyynnin ongelmissa on Vanhasen mukaan kyse yksittäistapauksista, koska myyjien nähtävillä ovat samat tiedotteet, mitä VR:stä on lähetetty myös ulospäin.