Nykyteatteri kommentoi ymmärtämistä

Kesäinen teatteriproduktio voi olla myös pohtivaa nykyteatteria. Kokkolassa ja Helsingissä toimivan TekoTeatterin teos "Mitä? En ymmärrä!" käsittelee ihmisten kohtaamista.

kulttuuri

Alle kolmekymppiset freelance-taiteilijat ovat työstäneet esityksen Kokkolaan omin voimin. Myöhemmin teos nähdään myös Helsingissä.

Kulttuurityö vaatii omatoimisuutta

Taidealalla työ ja työttömyys on varsinkin nuorella tekijällä pitkälti omissa käsissä. Tekemisen mahdollisuudet on hoksattava itse ja rahoituksen löytäminen vaatii sinnikkyyttä ja luovuutta.

Kokkolalaislähtöisten tanssijoiden, muusikoiden ja näyttelijöiden ryhmä loi uuden teoksensa Kokkolan Iltatähti-teatteriin.

- Se on ehkä myös se pienen kaupungin etu. Me olemme kasvaneet Kokkolassa itse tekemiseen, sanoo vastikään teatterikorkeakoulusta tanssijaksi valmistunut Jenni Urpilainen.

- Tavallaan pudotus valmistumisen jälkeiseen aikaan ei ole niin suuri kuin ehkä muilla ihmisillä, kun on tottunut siihen, että asioita ei ole tarjottimella. Me on täällä Kokkolassa totuttu siihen, että me tehdään paljon itse, ollaan oma-aloitteisia ja luodaan itse itsellemme harrastusmahdollisuuksia ja keikkoja.

Paluu Kokkolaan saa näkyä

Eri puolilla Suomea työskentelevät taiteilijat uskovat, että tekijöiden vanhaan kotikaupunkiin kokoontuminen näkyy lavalla.

- Ainakin se saattaa näkyä meidän puheessa. Ja lavalla se on esillä, meillä on ikkunat auki Kokkolaan, sanoo toinen työryhmän jäsen, teoksen koostajana toimiva Anne Nimell.

- Uskon myös siihen, että se, missä työpropsessi tapahtuu, missä teos tehdään, näkyy työssä väistämättä jollain tasolla.

Ymmärrätkö, kohtaatko?

Teatteria ja musiikkia yhdistävä teos on nimeltään "Mitä? En ymmärrä". Se näyttää kuinka käy, jos ihmiset eivät ymmärrä tai kohtaa toisiaan.

- Se on ehkä se suurin viesti: Miten pienistä se onkaan kiinni, että meillä olisi parempi olla täällä toistemme kanssa, sanoo Jenni Urpilainen.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Kaisa Suomala