1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Prinssi Charles ja arkkitehdit tukkanuottasilla

Brittiarkkitehti syyttää prinssi Charlesia vallan väärinkäytöstä. Tunnustettu arkkitehti Sir Richard Rogers sanoo prinssin vesittäneen hänen toimistonsa sopimuksen lontoolaisen Chelsea Barracks-asuinalueen urakasta.

Kuva: AP Graphics Bank

Alueen omistaa Qatarin valtion sijoitusyhtiö, käytännössä Qatarin kuninkaallinen perhe, jonka kanssa Rogersin toimisto oli valmistellut miljardin punnan uudisrakennusprojektia jo 2,5 vuoden ajan. Vain muutama päivä ennen sopimuksen allekirjoittamista Qatarista kuitenkin ilmoitettiin, että luksusasuinalue rakennetaan toisen arkkitehdin suunnitelman perusteella.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan täyskäännöksen taustalla on prinssi Charles, joka kirjoitti Qatarin kuninkaalliselle perheelle Rogersin lasia ja terästä yhdistelevän suunnitelman olevan paikkaan sopimaton.

Rogersin mukaan prinssin toiminta rikkoo brittimonarkkien vallankäytön vakiintuneita periaatteita.

- Prinssi ei alista näkemyksiään yleiselle keskustelulle. Niinpä herää kysymys, miksi hän saa osallistua poliittiseen päätöksentekoon.

Rogers kaipaisi asiantuntijakomiteaa, joka selvittäisi prinssin vallankäyttöä.

Entisen asuntoministerin Nick Raynsfordin mukaan prinssin toimet ovat liki feudaaliselta aikakaudelta. Britannian arkkitehtiyhdistys puolestaan pelkää, että arvaamattomat väliintulot saattavat karkottaa rakennusprojektien ulkomaisia sijoittajia.

Charles piikkinä arkkitehtien lihassa

Prinssi Charles ei ole ensi kertaa törmäyskurssilla modernin arkkitehtuurin kanssa. Riitely alkoi jo 25 vuotta sitten, kun prinssi kuvaili Lontoon National Gallery -museoon suunniteltua lisäsiipeä ”kuin hirviömäiseksi paiseeksi hyvän ystävän kasvoissa”.

Richard Rogersin kimpussa prinssi on ollut useamminkin. Hän mm. haukkui aikoinaan tämän suunnitelmaa Pyhän Paavalin katedraalin viereisen aukion modernisoimiseksi.

- Vaikka Saksan ilmavoimat aikoinaan pommitti talojamme, se ei sentään tarjonnut tilalle mitään raunioita pahempaa, Charles revitteli.

Suunnitelma hylättiin pian prinssin kannanoton jälkeen.

Perinteistä ja ekologista arkkitehtuuria suosiva prinssi on perustanut asiaa ajavan säätiön. Dorchesterissa puolestaan on 5 000 asukkaan eko-asuinalue, joka perustuu prinssin kirjassaan A Vision of Britain esittämiin ajatuksiin.