Hyppää sisältöön

Loputkin sieppauslunnaat on löydetty

Poliisi on löytänyt loputkin viikonloppuna paljastuneen sieppauksen miljoonalunnaista. Poliisin mukaan sieppaaja yritti estää rahojen löytämisen. Tutkinnan perusteella sieppaaja toimi yksin.

Osa lunnasrahoista löytyi turkulaisen Louhi-parkin ajorampilta sieppaajan pudotettua ne lunnaiden maksamisen jälkeen. Kuva: YLE

Tutkinnanjohtaja Juha Rautaheimo vahvistaaa YLE Uutisille, että kateissa olleet neljä miljoonaa löytyivät keskiviikkona kolmesta maastokätköstä Turun seudulta.

Poliisi löysi jo lauantaina ensimmäiset neljä miljoonaa heti sieppaajaksi epäillyn Juha Turusen pidätyksen jälkeen. Turunen sai lunnaita miljoonaperijättärestä kaikkiaan kahdeksan miljoonaa euroa. Puolet summasta on jo luovutettu kaapatun omaisille.

Poliisi laskee parhaillaan löydettyjä rahoja, mutta todennäköisesti koossa on koko kateissa ollut rahaerä. Poliisin mukaan sieppauksesta epäilty Juha Turunen ei ole mitenkään auttanut rahojen löytämisessä, vaan on pikemminkin pyrkinyt viimeiseen asti salaamaan kätköpaikat.

Lunnasrahaa on löytynyt yhteensä kymmenestä eri paikasta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Sieppaaja toimi yksin

Poliisin mukaan vaikuttaa todennäköiseltä, että sieppaaja toimi yksin. Tutkinnassa ei ole tullut ilmi, että epäillyllä olisi rikoskumppaneita tai mitään kansainvälisiä yhteyksiä. Rikos oli erittäin hyvin suunniteltu ja sen toteuttaminen oli aloitettu varmuudella jo alkuvuodesta.

Poliisi sai sieppauksen selvittämisessä asiantuntija-apua Englannista, Ruotsista ja muista EU-maista sekä Yhdysvalloista. Myös Ilmailulaitos, Tiehallinto, Suomen Pankki ja verkko-operaattorit DNA, Elisa ja Sonera avustivat poliisia.

Lähes kaksi viikkoa kestäneeseen, Helsingin poliisilaitoksen johtamaan operaatioon osallistui satoja henkilöitä.

Nurmisesta tehtiin katoamisilmoitus Helsingin poliisille lauantaina 30.5. eli koulujen päättymispäivänä. Poliisi tutki tapausta muutaman päivän ajan katoamisena, mutta tutkimuksissa ilmeni, että nainen oli siepattu.

Välittömästi tämän jälkeen poliisikomentaja Jukka Riikonen perusti tällaisten tilanteiden varalle luodun toimintasuunnitelman mukaisen tilanneorganisaation, johon kuului eri poliisiyksiköiden lisäksi muun muassa puolustusvoimien, rajavartioston ja tullin edustajia.