1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Turkulaismanageri antoi potkua Ossi Ahlapuron uralle

Samppalinnan kesäteatterin All Shook Up -musikaalissa näyttelevän Ossi Ahlapuron esiintyjänura alkoi osin turkulaisvoimin. Hän nimittäin pääsi 60-luvun alussa mukaan turkulaisen managerin ja ohjelmanjärjestäjän Helge Siimeksen Rock-show'hun ja sitä kautta myös teatteriin.

Viipurissa vuonna 1939 syntynyt stadin kundi on tehnyt repertuaariltaan melkoisen uran näyttelijänä, laulajana, Ylen Radioteatterin ja elokuvien ääninäyttelijänä. Pitkä ura lähti kuitenkin liikkeelle pystymetsästä ja suhteellisen pienistä puitteista.

Ahlapuro oli nuorena miehenä töissä Rautakirja Oy:n varastossa ja varaston perukoilla hän antoi ajoittain laulun raikua. Ahlapuron työkaveri huomasi nuorukaisen lahjat ja rupesi työntämään tätä esiintymään.

Turkulainen ohjelmanjärjestäjä Helge Siimes oli puuhannut jos jonkinlaista bisnestä Turussa. Hänellä oli pukuvuokraamo ja ohjelmatoimisto, hän oli ollut Ossi Elstelän mukana revyykuvioissa ja järjestänyt mm. junakiertueen, jolla Miss Universum Armi Kuuselaa ja hänen aviomiestään Gil Hilariota kierrätettiin ympäri Suomen näytillä.

Siimes aisti uudessa muotivillityksessä rock and rollissa uuden bisnessauman. Hän keräsi innokkaista turkulaisnuorista esiintyjäseurueen ja alkoi kasata rockshowta purkutuomion saaneeseen Alhambra-teatteriin. Esiintyjäporukassa olivat mm. Loukialan veljekset Pekka ja Jukka ja saksofonisti Rapi Tuomisen orkesteri.

Show oli menestys ja Siimes päätti mennä kokeilemaan homman toimivuutta myös pääkaupunkiin. Myös Helsingin nuoret ottivat esiintyjät hyvin vastaan. Show jatkoi kaupungissa aiottua pidempään ja tässä vaiheessa Ahlapuron kaveri astui esiin.

Rock-showhun ja teatteriin

Työkaveri meni ehdottamaan Ahlapuroa Siimekselle, joka pyysi laulajan paikalle. Ahlapuro esitti show'ss balladityyppisen laulun Kostaja. Ahlapuro muistelee, että häntä säesti show'n vakionaamoihin kuulunut Jussi Raittinen kitarallaan.

Ahlapuro onnistui itsekin kartuttamaan Siimeksen esiintyjäkaartia. Hän oli aiemmin tutustunut Five Steps -laulueensa kautta Tuula Karppaseen ja nyt hän puolestaan kävi ehdottamassa managerille Tuulan ja sisar-Paulan ottamista mukaan.

Siimeksen tuttavuus Punainen mylly -teatterin Ossi Elstelän kanssa koitui onneksi Ossi Ahlapuron näyttelijänuralle.

- Siimes sanoi minulle, että hän on katellut sua ja että sä voisit pärjätä teatterissakin. Hän sanoi tuntevansa Ossi Elstelän, että sopiiko että hän esittelee meidät. Minähän nuorena kaverina olin, että tottakai, tottakai! Siitä minulla lähti näyttelijänura sitten liikkeelle.

Ahlapuro koki olevansa elementissään teatterinäyttämöllä, vaikka alkuun tuli aika kitkerääkin kritiikkiä. Suomen Sosiaalidemokraatti -lehden arvostelussa sanottiin, että "Ahlapuro on eleiltään kuin lautapää härkä".

- Se oli Aarne Laurilan kritiikki. Silloin se tuntui todella huonolta, mutta nyt jälkeenpäin ajatellen hän oli aivan oikeassa. Se oli elämäni ensimmäinen rooli, enhän mä osannut mitään, Ahlapuro nauraa.