1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomenlinnan kunnostus on loputon urakka

Helsingin vankilan työsiirtola perustettiin 1971. Tuolloin ajateltiin, että Suomenlinnan kunnostustyöt kestäisivät 20 vuotta. Aikaa on kuitenkin kulunut jo lähes tuplasti ja loppua ei näy.

Suomenlinna
Suomenlinnan muurit.
Suomenlinnan muurien kivetyksen kunnostaminen vie paljon aikaa.YLE Helsinki/ Heikki Ambrusin

Saaren asuntokorjaukset alkavat olla jotakuinkin valmiita, mutta muurityö ottaa vielä paljon aikaa. Esimerkiksi sata metriä pitkän suhteellisen matalan muurin uudelleen kiveäminen vie useita kesiä aikaa, kertoo työnjohtaja Kari Suominen.

Tällä hetkellä myös Suomenlinna läheisyydessä, pienessä Lunnan saaressa tehdään töitä vankien toimesta. Entinen armeijan saari on nyt Suomenlinnan hoitokunnan hallussa ja vangit uurastavat muurityömailla ja kunnostavat alueen rakennuksia. Helsingin avovankilan johtaja Tapio Iinatti kertoo, että rakennuksia aiotaan käyttää jatkossa kokoustiloina.

Vankien määrä Suomenlinnassa on lisääntynyt

Tällä hetkellä Suomenlinnan vankimäärän kokonaisvahvuus on reilu sata henkeä. Heistä kymmenen on koevapaudessa. Keväällä valmistuneiden uusien parakkien jäljiltä vankipaikkoja on nyt 95 kappaletta. Uusia paikkoja syntyi kahdellekymmenelle vangille.

- Varsinkin Etelä-Suomen alueella on kova tarve avovankipaikoille, koska nykyinen kriminaalipolitiikka suosii avovankiloita, Iinatti selittää.

Suomenlinnassa työskentelevät vangit ovat yleensä tuomionsa loppuvaiheessa. Keskimäärin vanki työskentelee Suomenlinnassa noin puoli vuotta ennen vapautumista.

Yhteistyö vankien kanssa sujuu hyvin

Työnjohtaja Kari Suominen kertoo, että vangit ovat mielenkiintoinen porukka johtaa. Osa heistä on jo ammattitaitoisia ja osa ei ole ollut työelämässä ollenkaan. Luonnollisesti heille pitää opettaa monenlaisia taitoja

Kymmenelle vangille vuodessa tarjotaan mahdollisuus suorittaa kivimiehen ammattitutkinto. Koulutuksen tarjoaa koulutuskeskus Salpaus Lahdesta.

Suominen on työskennellyt Suomenlinnassa vuodesta 1986 ja sinä aikana vangit eivät ole aiheuttaneet häiriötä ulkopuolisille tai saaren asukkaille. Henkilökunnan ja vankien välille syntyy joskus sanaharkkaa, mutta ei mitään sen dramaattisempaa.

Loputon urakka?

Suomenlinnan hoitokunta on neuvotellut armeijan entisistä saarista, Kuninkaansaaresta ja Vallisaaresta, josko ne voitaisiin ottaa käyttöön Suomenlinnan yhteyteen. Tarkoituksena olisi, että Helsingin avovankilan Suomenlinnan osasto kunnostaisi myös ne. Kunnostusurakka näyttäisi siis näillä näkymin jatkuvan pitkälle tulevaisuuteen.

Lähteet: YLE Helsinki/Reetta Arvila

Lue seuraavaksi