1. yle.fi
  2. Uutiset

Veneilijä, ota aivosi mukaan vesille!

Viisaasti vesillä -kampanjan tämän vuoden teemana on veneily. Erityistä huomiota halutaan kiinnittää veneen asianmukaiseen varustukseen ja kuntoon.

veneet
Tumpelo ei ymmärrä ettei veneessä saa seistä
Tumpelo ei ymmärrä ettei veneessä saa seistäYLE Etelä-Karjala

Hukkumiskuolemien määrä on laskussa viime vuosiin verrattuna. Näyttää siltä, että veneilijät kiinnittävät enemmän huomiota turvallisuuteen.

Alkoholi on edelleen osallisena lähes kaikissa hukkumiskuolemissa. Myös veneen tarkistamatta jättäminen voi Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussuunnittelijan Vesa Kälviäisen mukaan koitua kohtaloksi.

- Esimerkiksi moottori irtoaa ja sen kanssa tiputaan sitten veteen, kuvailee Kälviäinen yhdenlaista tapausta.

Ennenkaikkea pelastusliivit on Kälviäisen mukaan syytä ottaa mukaan.

Ohjeita veneilijöille:

1. Tarkista veneesi kunto. Moottori, potkuri ja/tai purjeet kannattaa ainakin käydä läpi ja katsoa, että ne toimivat asianmukaisella tavalla.

2. Tarkista veneesi varustus. Löytyyhän veneestäsi pelastusliivit, sammutin, kiinnitysköydet ja ankkuri, kulkuvalot sekä kiikari. Onhan polttoainetta riittävästi?

3. Varmistu, että osaat käyttää kaikkia veneesi laitteita. Pelastus- ja hätämerkinantovälineisiin on viimeistään nyt syytä tutustua. Navigaattorin käyttöohjekin kannattaa kerrata.

4. Löytyykö kartta? Entä liikennesäännöt? Palauta mieliin ja tarvittaessa kertaa meri- ja karttamerkit sekä vesiliikenteen säännöt. Tarkistathan, että sinulla on viimeisimmät versiot näistä.

5. Älä luota liikaa tekniikkaan. Navigaattorin lisäksi varaa mukaasi paperikartta ja lisäksi tarkasta paperikartan ajantasaisuus.

6. Kertaa ensiaputaidot. Varaa matkan kestosta riippuen mukaasi ensiapulaukku/-tarvikkeita.

7. Tarkista sää- ja tuulitiedot etukäteen. Seuraa sään kehittymistä matkasi aikana.

8. Kerro kaverille. Muista jättää jonkinlainen tieto reitistäsi ja sen aikataulusta sekä yhteystietosi myös maihin sukulaisille tai tutuille.

9. Älä ota. Ruorijuopumuksen raja on Suomen vesialueilla yksi promille.

10. Varaathan mukaasi rutkasti aurinkoista sekä kiireetöntä mieltä ja huomaavaista sekä kohteliasta merimiestapaa ja -huumoria.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi