Hyppää sisältöön

Yli tuhat Timbaland-lipun ostanutta jäämässä ilman rahojaan

Lahden esiintymisensä viime elokuussa peruneen rap-artisti ja tuottaja Timbalandin keikan lippurahoja on edelleen maksamatta. Kuluttajaneuvonnan mukaan konsertin järjestäjä RHS Promotions on maksukyvytön, joten aivan hevillä eivät keikkalipun lunastaneet rahojaan saa takaisin.

Sheldon Monderoyn yritys RHS Promotions ei onnistunut Timbalandin konsertin ja Urban Music 2009 -festivaalin järjestämisessä. Kuva: YLE / Lahti

Rap-artisti Timbalandin peruuntuneen konsertin lippurahoja on yhä maksamatta. RHS Promotions Oy yritti järjestää maailmankuulun artistin esiintymään Lahteen viime elokuussa, mutta keikka peruuntui viime tingassa.

Järjestäjä ei ole ei ole vieläkään palauttanut yli tuhannelle lipun lunastaneelle rahoja takaisin. Ryhmävalitusta tapauksesta ei ole nostettu, sillä yritys on maksukyvytön.

Konserttiin myytiin kaikkiaan 3200 lippua.

Järjestäjä viittaa kintaalla rahojaan takaisin vaativille

Verkkosivuillaan yritys mainostaa Urban music 2009 -festivaalia, mikä on sekin peruuntunut. Mainos on ollut sivuilla 21.7.2008 alkaen, mistä lähtien sivut ovat olleet pois käytöstä monikielipäivityksen vuoksi, sivuilla todetaan. Yrittäjä Sheldon Monderoy ei ole vastannut sähköpostilla lippurahojaan perääville kuluttajille.

- Konsertin peruuntuessa järjestäjä on velvollinen palauttamaan pääsymaksun, mutta kyseinen tapahtumanjärjestäjä ei taloudellisen tilanteensa vuoksi pysty tätä tekemään, sanoo johtava kuluttajaoikeusneuvoja Anneli Tyrväinen Kuluttajaneuvonnasta.

Konserttilippuja välittävät yritykset kuten Menolippu ja Lippupalvelu ovat vastuussa rahojen palautuksesta, jos yritys ei erikseen ole kertonut, että se toimii ainoastaan lipun välittäjänä. Jos kuluttaja katsoo, ettei myyntipiste ole tehnyt asiaa selväksi, voi kuluttaja esittää korvausvaatimuksen myös liput myyneelle yritykselle.

- Tarvittaessa riidan voi tuoda käsiteltäväksi kuluttajariitalautakuntaan. Ainakin osa tällaisista tapauksista on päätynyt sovintoon, Tyrväinen kertoo.

Jos pääsylippu on maksettu luottokortilla, luottokorttiyhtiö vastaa myyjän ohella sopimukseen perustuvista velvoitteista. Tällöin kuluttajat voivat vaatia hinnan palautusta myös luottokorttiyhtiöltään.

- Tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten kuluttaja kokee taloudellista epäoikeudenmukaisuutta tilanteessa, jossa yrittäjällä ei ole maksukykyä. Luottokortilla maksaminen on sikäli talousturvaa ajatellen järkevä maksuväline, kertoo Tyrväinen.

Timbaland-rahat voivat jäädä saamatta

Kuluttajaneuvonnasta muistutetaan, että Timbaland-konsertin saamattomista lippurahoista voi tehdä kirjallisen valituksen kuluttajariitalautakuntaan. Voi kuitenkin olla, että rahojen saaminen takaisin on vaikeaa tai jopa mahdotonta.

- Jos tämä ei auta, totuus on, että jäät todennäköisesti ilman rahoja, arvioi Tyrväinen kuluttajaneuvonnasta.