1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rauhaniemi

Tulitikkuja lainataan, vaikka märkiäkin

Tammelassa Rauhaniemen kesäteatterissa on tarjolla naimakauppoja ristiin rastiin, yleistä hämminkiä, saunomista, poliisin pahnoilla istumista, lemmenseikkailua, sekalaisia huhuja ja hortoiluja - eli tyypillistä suomalaista kesäteatteria parhaimmillaan.

Rauhaniemi
Seppo Lukander Rauhaniemen kesäteatterin putkassa.
Seppo Lukander, alias Vatanen, Rauhaniemen kesäteatterin putkassa.YLE / Nina Keski-Korpela

Antti Ihalainen, isäntämies Liperistä, lähtee vaimonsa Anna Liisa toivomuksesta lainaamaan tulitikkuja Hyvärisestä. Menomatkalla hän tapaa Jussi Vatasen, ja he innostuvat ryypiskelemään... Tuttu Maiju Lassilan tarina, mainiot näyttelijät ja vielä grillimakkara, hyttysiä ja pikku sadekuuro päälle niin kesäidylli on täydellinen.

Rauhaniemen kesäteatteri Tammelassa sijaitsee aivan taajaman kupeessa, ihanalla luonnonkauniilla mutta tuulisella niemellä, Pyhäjärven rannassa. Puupenkkikatsomossa on menneinä vuosina nautittu muun muassa Simpauttajasta, Rykmentin murheenkryynistä, Kantristoorista, Siunatusta hulluudesta ja Lottopotista.

Pian sataneljävuotias Nuorisoseura Aura on teatteritoiminnan takana ja tänä kesänä lähdetään siis lainaamaan tulitikkuja. Kylmyys ja tuuli hiukan rassaavat näyttelijöitä, joista yksi pitkäaikaisimmista on Seppo Lukander, joka näyttelee Jussi Vatasen roolin. Jo 1980-luvun alussa tehtiin Jouko Turkan murreversio, nyt on lavalla Jorma Kairimon kirjakielisempi versio.

Turun kaupunginteatterin näyttelijä Mika Kujala ohjaa jo viidettä kesää Rauhaniemessä. Lavalla nähdään neljätoista henkeä, ja näyttelijöiden saaminen kokoon olikin jo hiukan hankalaa. Lounais-Hämeessä toimii kesällä useita teattereita, jotka tarvitsevat harrastajia riveihinsä. Ne eivät silti Lukanderin mielestä syö toisiaan, vaan jokainen katsoja löytää joukosta omansa, kukaties useitakin esityksiä.

Lukander kuvaa esitystä perinteiseksi: on oikea hevonen, nakukohtauksia saunassa ja kotikutoista meininkiä hiukan nukkavieruisissa ajankuvan lavasteissa. Lavalta löytyy muun muassa tahko, kerrossänky, oikea kiuas ja vanhan putkiradion raato. Toiminnan nykytilakin on ehkä vähän retuperällä, sanoo Lukander. Kuitenkin vuosi toisensa jälkeen on väkeä saatu mukaan, ja Rauhaniemen kesäteatteri kuuluu Tammelaan, jo vuodesta 1966. Jatkossakin teatteri saanee toimia Rauhaniemessä, uskoo Lukander.

Tulitikkuja lainaamassa Rauhaniemen kesäteatterissa. Ensi-ilta sunnuntaina 21.6. ja viimeinen esitys 2. elokuuta. Esityspäivät: 21.6., 24.6.-4.7.2009 arkisin klo 19.00, la ja su klo 16.00, 1.8.2009 klo 18.00, 2.8.2009 klo 18.00.

Lue seuraavaksi