Vanhat elokuva-autot esittäytyvät Petäjävedellä

Keski-Suomen tieliikennemuseossa voi bongata Tuntemattoman Sotilaan ambulanssin tai venäläisen "molon". Auto elokuvassa -näyttely on esillä nyt toisen kerran.

kulttuuri
YLE Keski-Suomi / Joni Tammela

Auto elokuvassa -näyttelyssä on esillä kymmenkunta vanhaa autoa, jotka ovat päässeet sivurooliin monessa kotimaisessa elokuvassa. Näytillä on esimerkiksi bussista rakennettu ambulanssi, joka on vilahtanut ainakin Rauni Mollbergin Tuntemattomassa sotilaassa, Talvisota-elokuvassa, Rukajärven tienhaarassa ja Koirankynnen leikkaajassa.

Elokuvamaailman erikoisrekvisitöörin Risto Höylän tehtävä on ollut hankkia vanhoja autoja elokuviin. Ajan henkeä kuvastavia autoja on hyvin vaikea Suomessa saada. Siksi niitä täytyy rakentaa. Höylä kertoo tuunanneensa muun muassa Tuntemattoman sotilaan ambulanssia eri elokuviin.

- Väriä ja ristin paikkaa olen muutellut. On ollut pakko käyttää samaa autoa, koska sota-ajalta ei ole säilynyt sairasautoja.

Suomen ainoa elokuva-autoihin erikoistunut rekvisitööri

Risto Höylä on ainoa elokuva-autoihin erikoistunut rekvisitööri Suomessa. Vanhat autot ovat kiinnostaneet häntä pikku pojasta lähtien, mutta vielä tutummiksi ne tulivat, kun hän työskenteli 60-luvulla Jyväskylän postiautovarikolla autoasentajana. Höylä päätyi varikolta elokuvamaailmaan vuonna 1976, kun Pulakapinan ohjaaja Mikko Niskanen pyysi häntä hankkimaan tarvittavat autot elokuvaan. Nyt takana on jo yli 60 elokuvaa ja televisosarjatuotantoa.

- Mollbergin Tuntematon sotilas oli seuraava iso elokuva. Ja kun eri aikakausia kuvattiin, niin siihen sopivia autoja sitten rakenneltiin. On olemassa myös entisöityjä autoja, mutta niitä ei voi käyttää. Sotaelokuvissa auton pitää näyttää siltä, että se on rypenyt kesälla ja talvella, uponnut huonoihin teihin ja lommoja on tullut, Höylä sanoo.

Osa autojen lommoista on osa auton henkilökohtaista historiaa, osan Risto Höylä on kopsauttanut itse vasaralla.

Autojen osia Höylä kertoo etsineensä aina Hangosta Sevettijärvelle saakka. Yksi näyttelyn harvinaisuuksista on Höylän itsensä kokoama, venäläinen maastokuorma-auto eli "molo".

- Rauhansopimukseen kuului, että sodan jälkeen "molot" pitää palauttaa takaisin Venäjälle. Olen onnistunut löytämään osia sen verran, että sain tehtyä yhden ajokuntoisen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Sara Malmberg