Vanhanen: Muistin tapaamispaikan väärin

Eduskunta on tentannut pääministeri Matti Vanhasta keskustapuolueen vaalirahakohusta. Vanhanen sanoi muistaneensa paikan väärin, kun kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) kysyi häneltä noin vuosi sitten tapaamisesta Kehittyvien Maakuntien Suomen edustajien kanssa. Keskustan eduskuntaryhmä tukee edelleen Vanhasta.

Kuva: YLE

Vanhasen mukaan Gustafssonin kysymys koski sitä, oliko pääministeri ollut mukana perustamassa Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistystä. Vanhanen kiisti tämän edelleen ja sanoi, että kyseinen yhdistys perustettiin jo kuukausi ennen kohuttua tapaamista. Tapaamista Nova Groupin liikemiesten kanssa hän ei kiistänyt.

Vanhasen mukaan sekaannus johtui siitä, että hän muisti tapaamispaikan väärin. Hän muisti, että tapaaminen järjestettiin eduskunnan kahvilassa, vaikka se todellisuudessa pidettiin Kesärannassa. Vanhanen perusteli muistamattomuuttaan muun muassa sillä, että "tässä välissä on ollut varmaan 2000 muuta palaveria."

"Oletteko luottamuksen arvoinen?"

Kysymyksen aikanaan esittänyt Gustafsson sanoi pitävänsä mahdottomana sitä, ettei Vanhanen muistaisi tapaamista, jossa on sovittu 200 000 euron vaalituesta.

Kansanedustajat Annika Lapintie (vas.) ja Pentti Oinonen (ps.) kysyivät suoraan, katsooko pääministeri edelleen nauttivansa vaadittavaa luottamusta. Tähän kysymykseen Vanhanen ei suoraan vastannut. Hän kiisti kuitenkin valehdelleensa eduskunnalle.

Kokoomus ja vihreät luottavat

Keskustan hallituskumppanit kokoomus ja vihreät sanovat luottavansa Vanhaseen kohusta huolimatta. Vihreiden puheenjohtajan Anni Sinnemäen mukaan luottamusta pääministerille riittää, koska ei ole mitään syytä olla luottamatta.

Samaa mieltä on kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen.