Helan går on Ruotsissa juhannusaaton snapsilaulujen ykkönen

Ruotsissa juomalaulujen laulaminen on vuosisatainen perinne. Jälleen juhannusaattona ilmoille kajahtavat snapsilaulut eivät sen sijaan ole erityisen vanhoja, kertoo Dagens Nyheter -lehti internetsivuillaan.

kulttuuri
skoolaavat lasit
YLE / Pekka Kauranen

Jo keskiajalla rituaalisia kilistyslauluja hoilattiin muistin pohjalta muun muassa killoissa ja häissä. Vasta 1800-luvulla alkoi snapsilaulujen kulttuuri kukkia ja levisikin nopeasti eri puolille Ruotsia. Levitystyötä tekivät erityisesti osakunnissa aikaa viettäneet opiskelijat.

Suurin osa nykyisin suosituista snapsilauluista on kirjoitettu 1900-luvulla. Laulujen tekijät ovat lähes poikkeuksetta pysyneet anonyymeina ja yhä edelleen viisut leviävät pääasiassa suullisen tradition kannattelemana.

- Helan går on selkeästi paukkulaulujen ykkönen, kertoo tiedotusvastaava Helena Ericsson Sandlund ruotsalaisesta viini- ja alkoholihistorian museosta.

Museo on kerännyt tietokantaa juomalauluista vuodesta 1992 lähtien. Tällä hetkellä arkistosta löytyy noin 9 000 laulua. Museo myös järjestää vuosittain juomalaulukilpailun, tänä vuonna kisataan 10. lokakuuta.

Lähteet: YLE Uutiset