1. yle.fi
  2. Uutiset

Juhannukseen valmistaudutaan

Festarit alkavat ja junaliikenne takkuaa. Veripalvelu tarvitsee verta ja merivartiosto valmistautuu.

juhannus
Meripelastusyhdistyksen alus vesillä.
YLE / Olli Koski

Juhannuksen menoliikenteen odotetaan vilkastuvan tänään jo alkuiltapäivästä. Junaliikenteen sujumista haittaavat vauriot pääradalla Toijalassa saattavat lisätä ruuhkia maanteille. Menoliikenne pysynee vilkkaana myöhään iltaan asti ja vielä juhannusaattona aamupäivällä.

Autoliiton tiepalvelukeskus päivystää totuttuun tapaan myös juhannuspyhinä. Jos menomatka katkeaa auton reistailuun, apua voi tiedustella valtakunnallisesta tiepalvelunumerosta 0200-8080. Keskus ohjaa puhelut lähimmälle Autoliiton tiepalvelupäivystäjälle tai yhteistyökumppanille.

VR:n kaukoliikenteessä viivästykset ja jopa peruuntumiset ovat mahdollisia Toijalassa tiistaina sattuneen tavarajunaonnettomuuden jäljiltä. Ratatöiden vuoksi useita vuoroja on peruttu juhannuksena. VR tiedottaa poikkeusaikatauluistaan ja korvaavista reiteistä omilla nettisivuillaan.

Merivartiosto tehostaa valvontaa

Merivartiosto valvoo vesiliikennettä tehostetusti juhannuksen ajan. Erityisen tarkkailun kohteena on kuljettajien kunto sekä lakisääteiset turvallisuusvälineet. Vesiliikennejuopumuksen raja on yksi promille. Lisäksi veneilijöitä muistutetaan rekisteröintiasioista. Merivartiostosta muistutetaan, että kaikki yli 5,5-metriset veneet on rekisteröitävä konetehosta riippumatta.

Vesillä liikkuvia auttaa torstai-illasta lähtien Meripelastusseuran juhannuspäivystys, Operaatio Meritähti. Vapaaehtoisten auttajien lähes 150 pelastusalusta on valmiina auttamaan merihätään joutuneita sekä rannikkovesillä että sisävesillä. Meripelastuksen hälytysnumero on 0204 1000, sisävesillä apua saa hälytysnumerosta 112.

Nummirock jyrähtää käyntiin

Perinteinen Nummirock alkaa tänään Kauhajoen Nummijärvellä. Tapahtumaan odotetaan kolmen päivän aikana noin 20000 kävijää. Nummijärvellä on rokattu jo yli kahtenakymmenenä juhannuksena.

Tapahtuman järjestelyistä vastaa Nummijärven maatalousyhdistys. Tapahtuman tuotto käytetään Nummijärven kylän kehittämiseen.

Veripalvelu valmistautuu juhannukseen

Veripalvelu kutsuu jälleen luovuttajia. Juhannus on pitkän viikonlopun takia haasteellinen ja veren luovuttajilta toivotaankin aktiivisuutta sekä ennen että jälkeen juhannuksen. Juhannuksen tarpeisiin verta voi luovuttaa vielä tänään, seuraavan kerran veripalvelu on avoinna maanantaina.

Veripalvelusta kerrotaan, että veritilanne on pysynyt alkukesän kohtalaisen hyvänä, kiitos luovuttajien aktiivisuuden. Veren tarve kuitenkin jatkuu koko kesän ajan, vaikka joissakin sairaaloissa toimintaa vilkkaimpana kesälomasesonkina hieman supistetaankin.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi