1. yle.fi
  2. Uutiset

WAM:n näyttelyä vaaditaan purettavaksi

Taidekriitikko Otso Kantokorpi arvostelee kovin sanoin Wäinö Aaltosen museon kesän taidenäyttelyä Turussa. Hän epäilee esillä olevien teosten aitoutta. Kulttuurilautakunta ei aio puuttua taidejupakkaan.

kulttuuri
Aleksandr Rodtsenkon nimikirjaimin signeerattuja teoksia Wäinö Aaltosen museossa.
Kiistanalainen venäläistä avantgarde-taidetta esittelevä näyttely järjestettiin Wäinä Aaltosen museossa vuonna 2009.Simo Kymäläinen / YLE

Kauppalehden julkaisemassa arvostelussa kriitikko tuomitsee näyttelyn huijaukseksi. Rajua tuomiotaan kriitikko perustelee sillä, että venäläistaitelija Aleksander Rodtshenkon tunnettu tuotanto on hyvin pieni. Yksittäisellä suomalaiskeräilijällä ei hänen mielestään mitenkään voi olla 25:tä Rodtshenkon työtä.

Esimerkiksi maailman suurimmissa taidehuutokaupoissa on Kantokorven mukaan 2000-luvulla myyty vain yksi Rodtshenkon työ. Öljymaalauksen hinta nousi yli puoleen miljoonaan dollariin. Tämän perusteella Turussa olisi esillä miljoonien arvoista öljy- ja värikynätöitä. Kantokorpi ei pidä tätä uskottavana.

Kritiikissään Kantokorpi repii myös näyttelyn venäläisen kuraattorin asiantuntemuksen väittäen, ettei hänen kirjoittamiaan avantgardea käsitteleviä artikkeleita löydy lähdekirjallisuudesta. Kuraattorin oli hankkinut yksi töitä näyttelyyn lainannut keräilijä. Tähänkin kritiikkiin museoväki suhtautuu vakavasti, kertoo intendentti Joanna Kurth Turun museokeskuksesta, jonka osa Wäinö Aaltosen museo on.

- Kyseinen kuraattori on jo iäkäs henkilö ja hänen ansioluttelonsa oli ehkä viitteellinen, selvittää Kurth. Nyt museo on pyytänyt kuraattoria toimittamaan tarkemman ansioluettelonsa nähtäväksi.

Ei sulkemisaikeita

Kritiikin esittäjä, monivuotinen Taide-lehden päätoimittaja, tietokirjailija Otso Kantokorpi vaatii Kauppalehdessä näyttelyn sulkemista skandaalin välttämiseksi. Siihen ei ole valmis ainakaan Turun kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Elina Rantanen (vihr).

- Museon taidehankinnoista vastaa Päivi Kiiski, joka parhaillaan on lomalla. Mitään ei tehdä ennen kuin saadaan häneltä selvitys, mutta tietenkin tulemme keskustelemaan syntyneestä tilanteesta keskiviikkoillan kulttuurilautakunnan kokouksessa, muotoilee Rantanen.

- En ole venäläisen avantgarden asiantuntija, mutta todella yllättävän raju väite on nyt kyllä esitetty, toteaa puheenjohtaja Rantanen.

Huijauksesta ja skandaalista puhuminen yllätti myös Wäinö Aaltosen museon työntekijät, vaikka he tiesivätkin kriitikon kysymysten perusteella odottaa topakkaa arvostelua näyttelystä.

Kiiski arvostelee kriitikkoa

Turun museotoimen apulaisjohtaja Päivi Kiiski lähetti tiedotusvälineille keskiviikkoiltana vastineen, jossa hän puolustaa näyttelyä ja sen kuraattoria Paola Volkovaa. Kiisken mukaan toimittaja Otso Kantokorpi tietoisesti vääristelee tosiasioita Kauppalehdessä.

Kiisken mukaan Kantokorvella ei ole esittää mitään todisteita väittämiensä tueksi. Apulaisjohtaja kyseenalaistaa myös Kantokorven käyttämät lähteet.

- Jo iäkäs (s. 1930) taidehistorioitsija Paola Volkova ei viime vuosien aikana ole julkaissut kovinkaan paljoa, joten ei liene mikään ihme mikäli Kantokorpi ei löydä hänen yksityiskohtaisia tietojaan netistä, Kiiski kirjoittaa.

Kulttuurilautakunta sai selostuksen

Myös Turun kulttuurilautakunta keskusteli keskiviikkoiltana venäläisnäyttelyn huijausepäilystä. Asiaa oli lautakunnalle esittelemässä WAM: intendentti Johanna Kurth.

Lautakunta katsoo, etteivät epäilyt anna aihetta jatkotoimiin. Jos tarvetta muutoksiin ilmenee, niistä päättää Wäinö Aaltosen Museo.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi